Padurile ocupa o suprafata de 35,5% din judetul Bistrita-Nasaud

Padurile ocupa o suprafata de 35,5% din judetul Bistrita-Nasaud

Padurile ocupa o suprafata de 35,5% din judetul Bistrita-Nasaud, lucru „evident bun”, a precizat, la sedinta Colegiului Prefectural, Grigore Avram, director ITRSV Cluj. Potrivit acestuia, Bistrita-Nasaud are un plus de 9% fata de media nationala, pe plus fiind si in comparatia cu media europeana sau cu cea de la nivel mondial. Totusi, in opinia sa, daca luam in calcul potentialul geografic al acestui judet, in momentul de fata ar trebui sa fie impadurit peste jumatate din arealul bistritean. Ca sa ajungem acolo, ne mai trebuie cateva sute de ani.

Fata de anul trecut, fondul forestier a crescut cu 200 hectare, dintre care 125 prin campaniile de impaduriri. Diferenta reprezinta locul unde s-a impadurit natural. De la aceste realitati porneste noua campanie de primavara, dedicata arborelui si padurii.

Ocoalele silvice private isi propun impaduriri integrale pe o suprafata de circa 280 hectare

In aceasta primavara, cele 15 ocoale silvice private din Bistrita-Nasaud si-au prevazut sa realizeze impaduriri integrale pe o suprafata de aproximativ 280 hectare, la care se adauga si cele 19,5 hectare in fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Lechinta. Cele mai mari suprafete cuprinse in programul denumit generic „Luna Padurii” figureaza in dreptul OS Valea Ilvei (74,2 hectare), IS Tihuta-Colibita (31 hectare) sau OS Telciu (26,6 hectare).
In ceea ce priveste campania de impaduriri in afara fondului forestier, pentru perioada 15 martie – 1 mai, un proiect amplu va fi implementat in comuna Budesti. Nu mai putin de 69 hectare de teren ar urma sa fie „reconstruite ecologic”, cu finantare prin Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica. Lucrarile vor fi efectuate de SC SICRAN 2002 SRL Bistrita, a anuntat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, directorul Grigore Avram de la ITRSV Cluj. Alte circa 14 hectare ar urma sa fie impadurite prin Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole”, astfel de proiecte urmand sa fie derulate de persoane fizice sau juridice din comunele Rodna, Dumitra si Teaca.
Din pacate, proprietarii de paduri – persoane fizice nu si-au stabilit o strategie in acest sens, dar poate lansarea Masurii 122 – Imbunatatirea valorii economice a padurii ii va mobiliza in perioada urmatoare.
In programul de actiuni ce vor fi realizate in cadrul campaniei „Luna Padurii” in coordonarea ITRSV Cluj au fost mentionate si lucrarile de regenerari naturale in fondul forestier administrat de ocoalele silvice – pe o suprafata de peste 321 hectare, la care se adauga lucrari similare pe 4,8 hectare in padurile administrate de OS Lechinta, dar si completari la plantatiile din anii anteriori (inclusiv Consiliul Judetean in perimetrul de la Dumitrita).

Voluntarii vor planta puieti pe circa cinci hectare
In acest an, prin actiuni de voluntariat, suprafata de padure ar ar urma sa creasca cu cinci-sase hectare. Voluntari de la Tasuleasa Social, dar si angajati de la Institutia Prefectului, Directia Agricola, APIA, APM, ITM, de la Inspectoratul de Politie, elevi de la Liceul cu Program Sportiv si lista ar putea continua si-au anuntat deja participarea la aceasta campanie. Practic, din 31 martie si pana in 6 aprilie, actiuni de plantari de puieti vor avea loc in comunele Sanmihaiu de Campie, Micestii de Campie, dar si la Monor (pe proprietatea Parohiei Gledin).
Puietii din diverse specii – de la molid, brad, frasin, paltin pana la cires – vor fi donati de directiile silvice si alte ocoale silvice din arealul de responsabilitate al ITRSV Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *