Padurile Romaniei – si taiate, si subfinantate

Dan Adamescu, retrocedare dubioasa a peste 1.300 de hectare de padure
Padurile Romaniei – si taiate, si subfinantate
Padurile Romaniei – si taiate, si subfinantate

Asociatiile din domeniul forestier considera ca suma de 220 de milioane de euro prevazuta pentru sectorul forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este insuficienta, fata de un necesar estimat de trei miliarde de euro.

“Suma propusa de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflecta nevoile sectorului forestier din Romania. Prin PNDR 2014-2020 a fost prevazuta alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi sustinem ca suma este foarte mica”, a declarat presedintele Asociatiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura (APPSS), Dan Popescu.

El a deschis dezbaterile din cadrul Forumului “Padurea Noastra”, care a reunit la Bucuresti toate asociatiile profesionale si patronale din sectorul forestier. De altfel, Dan Popescu a remarcat ca este pentru prima data cand aceste organizatii si-au unit fortele sa lupte pe un front comun, PNDR 2014-2020, pentru obtinerea alocarii de sume adecvate prin PNDR.

Taierile ilegale se vor acutiza

“Analiza comparativa a indicatorilor statistici specifici agriculturii si silviculturii reflecta in mod obiectiv nevoia reala de finantare a sectorului forestier in functie de contributia la economia nationala. Un raport al Bancii Mondiale arata ca suma de 1,93 miliarde de euro este insuficienta domeniului silvic pentru perioada 2014-2020″, a spus Popescu.

Participantii au adresat o scrisoare deschisa primului ministru si Ministerului Agriculturii in care arata ca subfinantarea sectorului forestier va avea efecte cat se poate de grave.

“Se vor acutiza taierile ilegale de paduri, in cuantum de 8 milioane de euro anual si se va accentua lipsa accesibilitatii masei lemnoase in peste 30% din fondul forestier cu distante de scos-apropiat de peste 1,2 kilometri, cu rezultate in costuri de exploatare si de mediu mari”, arata semnatarii scrisorii deschise. Acestia avertizeaza asupra prejudiciilor de mediu, conditiilor de munca periculoase din cauza utilajelor foarte vechi, lipsa infrastructurii si inaplicabilitatea programelor de impadurire.

Propunerea financiara este “gresit fundamentata”

Semnatarii scrisorii arata ca propunerea financiara a MADR pentru sectorul forestier – 220 de milioane de euro prin PNDR 2014-2020 – este gresit fundamentata si inacceptabila, raportat la necesitatile de dezvoltare concrete si actuale ale domeniului estimate la circa trei miliarde de euro.

Scrisoarea ‘Sa respectam padurile si industria lemnului’ a fost initiata de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva, Asociatia Forestierilor din Romania – ASFOR, Asociatia Administratorilor de Paduri – AAP, Asociatia Profesionala a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura – APPSS si Forestry&Fordaq.

Cum vor fi finantate padurile

In cadrul Forumului a vorbit si Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a promis ca dezvoltarea infrastructurii forestiere si impadurirea suprafetelor de teren “vor fi sustinute financiar prin noul PNDR (2014-2020)”. Oficialul a mentionat ca in baza propunerii de Regulament privind sprijinul acordat din FEADR aferent perioadei 2014-2020, Ministerul Agriculturii isi propune sa sustina sectorul forestier prin implementarea mai multor masuri, cum ar fi investitiile in active fizice, prin care este vizata infrastructura necesara pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea silviculturii, inclusiv accesul la suprafetele forestiere, consolidarea si ameliorarea terenurilor, precum si masura de mediu si clima, prin care se vizeaza impadurirea si crearea de suprafete impadurite.

In ceea ce priveste elaborarea PNDR 2014-2020, Irimescu a subliniat ca pana la aceasta data au fost validate, in cadrul Comitetului Consultativ Tematic pentru Dezvoltare Rurala, Agricultura si Pescuit, analiza socio-economica, analiza SWOT si analiza nevoilor de dezvoltare rurala, urmand sa se parcurga toate etapele ulterioare, respectiv elaborare strategie de dezvoltare rurala, masuri, sistem de management, in vederea aprobarii de catre Comisia Europeana.

PNDR 2014-2020 se va concentra pe un numar restrans de masuri care se vor adresa nevoilor identificate pe baza analizei socio-economice si de mediu si a analizei SWOT a spatiului rural romanesc si vor reflecta directiile de actiune in dezvoltarea agriculturii si a satului romanesc. Concentrarea masurilor va urmari maximizarea impactului si simplificarea procesului de accesare si adresarea problematicilor structurale ale exploatatiilor agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *