Painea cu fier: avantaje si dezavantaje

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a propus o solutie pentru combaterea anemiei si anume introducerea painii cu minerale si vitamine. Asta in conditiile in care specialistii prezenti la dezbaterea privind fortifierea fainii, organizata de Institutul de Sanatate Publica, au constatat ca mai mult de 50% dintre copiii de pana la doi ani au anemie, la fel si femeile tinere, printre care si gravidele, informeaza Gandul.paine cu fier

Potrivit studiului, cea mai grava situatie este in Moldova, unde 67,7% dintre bebelusi au anemie, urmata de Transilvania, 54,5%, si Muntenia, 51,8%.

Dr. Mihaela Nanu de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului a explicat ca aproape 60% dintre copiii cu varste cuprinse intre unu si doi ani prezinta anemie feripriva (lipsa de fier), acest fenomen fiind ingrijorator si in cazul copiilor de cinci ani.

Desi MSP a propus fortifierea painii pentru combaterea acestei probleme de sanatate, mai multi specialisti s-au pronuntat impotriva acestei masuri, motivand ca excesul de fier poate conduce la alte afectiuni, cum ar fi obezitatea si sindromul metobolic, diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea sau bolile cardiovasculare.

Directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu”, prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, a spus ca eficienta fortifierii nu a fost pana acum demonstrata si ca ar fi o solutie „absolut ilogica” din punct de vedere medical. „Fortifierea cu fier nu poate avea niciun fel de rezultat. Nu este o solutie”, a sustinut prof. Targoviste.

„Daca gravidele care au luat fier au avut aceeasi anemie, daca un program al Ministerului Sanatatii care a vizat oferirea de fier copiilor anemici a facut ca anemia sa creasca de la 42 la 52%, mi se pare ca nu mai e nevoie de niciun fel de discutie in continuare, pentru ca, daca suplimentarea tintita cu fier nu a adus rezultatul respectiv, ori studiile au fost gresite, ori interventia nu are niciun fel de justificare”, a mai spus directorul Institutului de Diabet.

„Cred ca discutia trebuie facuta pentru intreaga populatie. Fainurile aflate pe piata dietetica au adaosuri corespunzatoare, dar in zona rurala, unde avem problemele deosebite, ele nu ajung, pentru ca mamele nu au forta economica nici sa-si cumpere preparate care au adaosuri. Solutia ar fi un preparat foarte ieftin care sa ajunga la toata lumea”, a apreciat si managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”, prof. dr. Coriolan Ulmeanu.

Pe de alta parte, reprezentantii patronatului din morarit si panificatie aproba fortifierii fainii, insa solicita in schimb reducerea fiscalitatii pentru produsele fortifiate.

„Toata lumea cumpara paine alba pentru ca e cea mai ieftina. Painea alba are o singura calitate: tine de foame”, a mai spus Mioara Predescu, specialist in sanatate publica.

Fortifierea fainii este o masura adoptata de mai multe state din lume, un astfel de program fiind implementat in Anglia timp de 12 ani.

Sursa: Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *