Paiu, satul vasluian in care groapa de gunoi are rol de hipermarket

Satenii muncesc zilnic printre gunoaie

Familiile de etnie rroma din localitate se inarmeaza cu pungi si carucioare si pornesc intr-o cursa printre deseuri pentru a se hrani. Cu mic, cu mare, oamenii aduna orice poate fi reciclat. Nu din spirit ecologist, ci pentru a face rost de cativa bani. Daca gasesc obiecte grele de metal se bucura ca la gasirea unui produs la superoferta.

Platforma de gunoi a municipiului Vaslui se afla la marginea celor cateva case din satul Paiu si se intinde pe aproape doua hectare. In fiecare zi, masinile Goscomului transporta deseurile culese de la blocurile din oras pe drumeagul ingust care duce la platforma. Pana aici, nimic nu suna neobisnuit, insa, cand ajungi la locul cu pricina, incep sa ti se inmoaie picioarele. Privelistea pare desprinsa dintr-un documentar despre lumea a treia: copii, adulti, batrani, femei, porci si caini deopotriva, cu totii isi duc traiul de zi cu zi in acest loc. Este vorba de zeci de familii din localitatea Rediu, aflata la aproape doi kilometri de platforma.

„As vrea sa muncesc, dar unde?“

Din acest decor nu lipsesc nici hoiturile animalelor aflate in stare avansata de putrefactie, „miresmele“ raspandite de acestea fiind greu de suportat pentru oricine. Desi locuiesc la cinci minute distanta de municipiul resedinta de judet, oamenii acestia sunt rupti de civilizatie si spun ca nu au alternative pentru a castiga un ban cinstit. Este si cazul lui Constantin Axinie (foto) care, la 36 de ani, „munceste“, dupa cum spune el, la groapa de gunoi.

Acasa il asteapta o sotie si 11 copii flamanzi, iar singurele lui surse de venit sunt fierul vechi si PET-urile pe care le strange din mormanul de deseuri, pe care apoi le vinde la Remat. Fata de ceilalti consateni, a facut un pic de scoala, insa greutatile vietii l-au invins. „Pana acum trei ani am lucrat la o firma de sortare a deseurilor. S-au facut disponibilizari si m-au dat afara. Practic, acelasi lucru fac si acum, numai ca sunt nevoit sa trag mai tare ca sa castig ceva banuti“, se plange barbatul. Intr-o zi „buna“, Constantin castiga 40-50 de lei, dar in general face cel mult 20 de lei. „Din acesti bani cumpar mancare la copii. Sunt si zile cand nu fac niciun ban si atunci e cel mai greu. Mi-as dori sa am si eu un loc de munca, dar nimeni nu face angajari“, a adaugat barbatul.

Descoperiri macabre

Din discutiile avute cu oamenii gunoaielor am inteles ca una dintre „cele mai naspa faze“ este atunci cand gasesc avortoni sau bebelusi ucisi. Ultimul astfel de caz s-a petrecut luna trecuta, cand una dintre femei a facut aceasta descoperire macabra. „Nu e prima oara cand ni s-a intamplat sa gasim cadavre de copii. Noi le pazim sa nu le manance porcii sau cainii, dupa care anuntam Politia“, ne-a spus si Mariana Calin, de 50 de ani, una din veteranele groapii de gunoi.

Inchisa doar pe hartie

Desi groapa de gunoi a municipiului Vaslui a fost inchisa inca din ianuarie 2007, aceasta functioneaza in continuare, fiind un adevarat focar de infectie pentru oameni. Reprezentantii Primariei cunosc situatia, insa ridica neputinciosi din umeri. „Firma care a lucrat la inchiderea gropii de la Paiu, SC Compania Nova Construct SA din Iasi, a intrat in insolventa in 2009. Asta inseamna ca lucrarile de inchidere a gropii au fost sistate. In ceea ce-i priveste pe cei care cotrobaie in gunoaie, nu prea avem ce le face, in ciuda faptului ca avem un agent de paza al Politiei Locale care ar trebui sa le interzica accesul“, a spus Geanina Tofan, purtatorul de cuvant al Primariei Vaslui. Luna viitoare se va demara o noua procedura de achizitie publica pentru firma care va inchide groapa.

35 de milioane de euro in groapa ecologica

In prezent, in judetul Vaslui exista o singura groapa de gunoi legala, la Negresti, dar si aceea este arhiplina. De acolo, deseurile colectate iau drumul Romanului, unde exista unul dintre cele mai mari depozite din zona Moldovei. Pentru a acoperi cheltuielile cu transportul deseurilor, firmele de salubrizare au incarcat facturile, astfel ca acestea sunt mai mari cu peste 30%. „Tariful pe persoana este de 6,2 lei, iar aici este inclus si costul pentru transportul deseurilor la Roman. Sigur, daca se va finaliza groapa ecologica de la Rosiesti, tarifele pentru salubrizare se vor reduce semnificativ, insa acum nu pot spune exact o cifra“, a declarat Catalin Birleanu, directorul Goscom Vaslui.

Potrivit acordurilor pe care Romania le-a incheiat cu Uniunea Europeana, din iulie 2009 toate depozitele de gunoi trebuiau inchise, urmand sa fie infiintate mai multe depozite ecologice, care sa nu polueze mediul. La nivelul judetului Vaslui exista peste 340 de gropi de gunoi, insa, in lipsa unui depozit ecologic, primarii au continuat sa depoziteze deseurile pe aceleasi platforme.

In luna aprilie a acestui an, dupa trei ani de la lansare, proiectul de constructie a gropii de gunoi de la Rosiesti a primit finantare pentru a fi pus in practica. Valoarea totala a proiectului este de peste 35,6 milioane de euro. Contributia de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului este de aproape 4,8 milioane euro, iar a Consiliului Judetean (CJ) Vaslui de aproape 3,5 milioane de euro. Prin implementarea proiectului, vor fi realizate cinci zone de colectare a deseurilor, dintre care patru vor fi statii de transfer (Vaslui, Barlad, Husi si Negresti). La Rosiesti, unde va fi construita groapa ecologica, vor fi depozitate toate deseurile din judet. Tot aici, potrivit proiectantilor, va exista o statie de sortare, una de epurare a deseurilor, statii de alimentare cu apa si energie electrica, dar si spatii administrative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *