Palatul Parlamentului a economisit, in 2007, 750.000 de euro din cheltuielile cu energia

Directorul Departamentului Tehnic al Camerei Deputatilor, Alexandru Tanase, a afirmat joi ca, in urma programelor de crestere a eficientei energetice, in 2007, factura la energie electrica a scazut, in comparatie cu anul 2006, cu 750.000 de euro, iar consumul de energie termica s-a redus cu 20%.
palatul_parlamentului
Alexandru Tanase, directorul Departamentului Tehnic al Camerei, a declarat, in cadrul conferintei „Energie: Solutii viabile pentru Palatul Parlamentului”, ca in 1997, anul in care s-au facut primii pasi in directia scaderii consumului de energie, Palatul Parlamentului se confrunta cu problema unui consum ridicat de apa si energie electrica, lipsa etanseitatii mantalei edificiului si randamentul scazut al punctului termic. In acel an, in Parlament existau 150.000 de becuri cu incandescenta, unele candelabre avand chiar 100 de becuri. In plus, se produceau explozii si scurtcircuite in lant, situatie in care costurile mentenantei cresteau apreciabil. Din 2006, odata cu intrarea in programul UE Green Light, consumul energetic s-a redus de cinci ori, fapt ce a dus la diminuarea suprasolicitarii retelei electrice. Becurile cu incandescenta au fost inlocuite cu circa 29.000 de becuri cu consum redus. Tanase a spus ca, in 2007, au fost economisiti 4.200.000 de kW , ceea echivaleaza cu aproximativ 750.000 de euro.

Tot in 2007, a fost reabilitata si centrala termica a Palatului Parlamentului, fapt care a condus la reducerea consumului de energie termica, reducerea fiind de 20%. Tanase a mentionat ca, in acest an, s-a trecut la inlocuirea instalatiilor de ventilare si de frig, acestea fiind foarte vechi si depasite din punct de vedere tehnic.

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor, a afirmat ca programul „Parlamentul Verde” are rolul de a da un exemplu astfel incat energia regenerabila sa fie folosita pe scara larga. „Criza economica reprezinta un argument in adoptarea unui comportament ecologist care sa presupuna rationalizarea consumului de resurse, iar institutiile statului au responsabilitatea de a da un mesaj in aceasta directie”, a spus Barbu. Ea a caracterizat proiectul „Parlamentul Verde” drept unul dificil de pus in practica, dar necesar pentru ca modelul sa fie preluat de toate institutiile statului.

In ceea ce priveste sursele de finantare ale programului „Parlamentul Verde”, Carmencita Constantin, directorul Institutului de Studii si Proiectari Energetice, a sustinut ca forul legislativ trebuie sa introduca Palatul Parlamentului pe lista cladirilor de patrimoniu pentru a avea acces la unele programe de finantare a reducerii consumului de energie. De asemenea, conducerea Parlamentului trebuie sa gaseasca surse de cofinantare a acestor programe, inclusiv prin linii de creditare. „Ar trebui inceput cu o investigare a eficientei unor solutii alternative precum panourile solare, dar prioritatea ar trebui data eficientei energetice”, a apreciat Constantin.

Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor a organizat, joi, conferinta „Energie: Solutii viabile pentru Palatul Parlamentului”, prima dintr-o serie de evenimente destinate identificarii solutiilor pentru ca Palatul Parlamentului sa devina „o cladire verde”, prin reducerea consumului de energie si a deseurilor.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *