Pamantul, amenintat de o incalzire cu 4 grade

Cu o temperatura cu patru grade Celsius mai mare decat cea din prezent, Pamantul ar deveni de nerecunoscut, intrucat din padurea amazoniana ar mai ramane doar o regiune de maquis, zonele de costa si deltele din Asia ar fi acoperite de ape, Australia ar cadea victima incendiilor, iar sute de milioane de persoane ar fi nevoite sa migreze catre alte zone.incalzire Pamant

Acest scenariu a fost realizat in urma unui studiu al Grupului Interguvernamental de Experti in materie de Evolutie a Climei (GIEC), care estimeaza ca tempertatura medie a planetei ar putea ajunge, de la 1,1 grade, la 6,4 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol.

„Patru grade, aceasta nu este o preconizare apocaliptica, este o preconizare despre o lume foarte probabila daca nu facem nimic”, a avertizat climatologul francez Herve Le Treut, citat de AFP.

Acest prag, care ar putea fi depasit chiar in anul 2060, a suscitat o atentie tot mai mare a oamenilor de stiinta, care s-au reunit pentru prima data, la sfarsitul lunii septembrie, la Oxford pentru a discuta despre aceasta problema.

Studiile lor reamintesc, in primul rand, ca aceasta temperatura medie implica uriase variatii regionale, existand riscul ca temometrul sa urce chiar la +15 grade Celsius in Arctica si ca precipitatiile anuale sa scada cu 20% in mai multe regiuni ale globului.

De asemenea, impactul asupra agriculturii Africii Subsahariene va fi unul inspaimantator, randamentele la anumite culturi din Africa de Est putand sa scada si cu 50% pana in 2090.

In China si India, primii doi producatori mondiali de orez, schimbarile profunde ale musonului ar putea provoca o succesiune rapida de anotimpuri extrem de uscate, respectiv extrem de umede, ceea ce ar afecta serios agricultura din aceasta zona.

„Va fi un haos, o schimbare completa a modului in care speciile traiesc si supravietuiesc”, estimeaza economistul indian Pavan Sukhdev, reamintind si de moartea recifelor de corali, de care „500 de milioane de persoane din lumea intreaga depind pentru a se hrani si a-si castiga existenta”.

La o temperatura medie de +4 grade, cresterea nivelului apelor ar putea depasi un metru pana la sfarsitul acestui secol si, combinata cu problema insecuritatii alimentare, a reducerii accesului la apa dulce si a degradarii solului, ar antrena deplasari masive de populatii.

In aceste conditii, facilitarea fenomenelor migratorii pentru „reconstituirea hartilor cu distributia populatiei de pe suprafata globului” va deveni absolut necesara, explica Francois Gemmene de la Institutul pentru Dezvoltare Durabila si Relatii Internationale.

Ca urmare a acestor previziuni alarmante, oamenii de stiinta sustin, intr-un singur glas, ca scenariul mai poate fi evitat numai daca emisiile mondiale de gaze cu efect de sera vor fi reduse la jumatate pana in anul 2050.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *