Pamantul, protejat de vegetatie de inghetul total

Vegetatia a jucat un rol crucial in evolutia Pamantului, ferind planeta, in ultimii 24 de milioane de ani, de o glaciatiune totala, se arata intr-un studiu publicat, miercuri, in revista britanica Nature.
vegetatie
In urma cu 50 de milioane de ani, clima era una calda, iar la poli nu existau calote glaciare. Ulterior, climatul s-a racit pentru o perioada lunga de timp, iar nivelul de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera care contribuie la mentinerea caldurii degajata de razele solare, s-a diminuat puternic, in ciuda eruptiilor vulcanice care emanau CO2 in atmosfera.

Vegetatia, si in special copacii, absoarbe CO2 prin procesul de fotosinteza, avand un rol foarte important si in eroziunea rocilor. Radacinile arborilor secreta, la randul lor, o serie de acizi care dizolva mineralele si contribuie la fisurarea rocilor. Dioxidul de carbon care ajunge astfel sa fie dizolvat in apele curgatoare poate fi antrenat pe fundul oceanelor, unde ramane pentru o perioada lunga de timp.

Acest proces este susceptibil ca ar fi accelerat aparitia lantului de munti inalti Himalaya si Anzi si ca ar fi contribuit la reducerea drastica a concentratiei de CO2 din atmosfera, care ar fi dus la glaciatiune. Insa exact acest lucru nu s-a produs.

Se pare ca vegetatia a jucat un rol de adevarat tampon in acest proces: din cauza lipsei de CO2, cresterea din zonele montane a fost incetinita, iar padurile au fost inlocuite de iarba. Eroziunea rocilor s-a diminuat, la fel cum s-a intamplat si cu dioxidul de carbon stocat pe fundul oceanelor.

„In momentul in care concentratia de CO2 din atmosfera Pamantului a scazut la 200-250 ppm, nivelul de CO2 s-a stabilizat”, explica Mark Pagani de la Universitatea Yale din New Haven, principalul autor al studiului, citat de AFP.

Totusi, chiar daca vegetatia a avut un rol de stabilizator al climatului in evitarea unei glaciatiuni totale in trecut, nu ne putem baza pe faptul ca va face acelasi lucru si in cazul incalzirii climatice provocata de activitatile umane, avertizeaza cercetatorii.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *