Pana 10.000 de euro/hectar de plante energetice

Producatorii de rapita salcie, plopi sau ai altor plante din care se poate produce biocombustibil ar putea beneficia, din vara, de o subventie anuala in valoare de 100.000 euro.
rapita
Parlamentarii dezbat un proiect de lege care prevede acordarea de stimulente pentru culturile de plante energetice. Potrivit actului, cei care produc plante din care se obtine biocombustibil folosit la producerea energiei electrice, a caldurii sau pentru producerea combustibilului pentru masini pot beneficia de o subventie anuala de maximum 100.000 de euro. „Valoarea maxima decontabila pentru un hectar nu poate depasi 10.000 de euro”, se mai precizeaza in proiectul de lege. Uniunea Europeana sustine cultivarea plantelor energetice prin scutiri de taxe. In Tratatul de aderare exista obligativitatea ca pana in 2015 2% din combustibilii vanduti pe piata romaneasca sa fie produsi din plante energetice.

„Subventia poate fi accesata pentru orice tip de planta energetica, atat de cei care cultiva rapita, cat si de cei care cultiva salcam sau salcie”, ne-a explicat deputatul Kelemen Attila Bela, unul dintre initiatorii proiectului.

Ca sa poata beneficia de acest ajutor, producatorul trebuie sa cultive cel putin doua hectare cu rapita, porumb, floarea-soarelui, linoceluloza (iarba energetica), iarba-elefantului sau alt tip de planta energetica, sa incheie plantarea in maximum 12 luni de la aprobarea solicitarii ajutorului financiar si sa recolteze in maximum cinci ani de la plantare.

Cultivatorul va putea deconta cheltuielile ce privesc pregatirea terenului, asigurarea substantelor nutritive, achizitionarea si depozitarea materialului de reproducere, plantarea propriu-zisa, intretinerea anuala, montarea de garduri, dar si alte servicii specfice stabilite prin ordinul ministrului Agriculturii. Conform proiectului de lege, care a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ al Senatului, subventia ar urma sa se acorde incepand cu 1 iulie 2009.

In plus, cei care vor dori sa infiinteze culturi si unitati de prelucrare a salciilor si plopilor si transformarea lor in brichete pentru incalzire au la dispozitie si fonduri europene, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, la masura privind modernizarea exploatatiilor agricole prevazandu-se posibilitatea accesarii de la UE a 50% din fondurile necesare.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, care a cultivat si 48.000 de hectare cu rapita, crede ca este imposibil ca statul sa acorde un asemenea ajutor financiar. „10.000 de euro sunt o gluma, cea mai mare subventie din Europa o acorda Franta, de circa 500-600 de euro. Macar sa ne dea subventia de anul trecut, de 45 de euro la hectar”, a spus acesta. Potrivit lui Porumboiu, de pe un hectar de rapita se obtin in jur de 2.500 de kilograme de plante, iar dintr-o suta de kilograme se obtin la final cam 38 de litri de biodiesel.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *