Panouri fotovoltaice, inaugurate la Aricestii Rahtivani

Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomure?
Panouri fotovoltaice, inaugurate la Aricestii Rahtivani

Primaria comunei prahovene Aricestii Rahtivani si-a asigurat, incepand de miercuri, independenta energetica. Autoritatile locale, alaturi de conducerea Consiliului Judetean Prahova, au inaugurat astazi instalatia de generare a electricitatii compusa din panouri fotovoltaice.

Capacitatea energetica a celor 19 panouri, instalate in curtea Primariei, este de 4,5 kW, iar reprezentantii localitatii prahovene intentioneaza sa obtina certificate verzi pentru a putea primi statutul de producatori de energie electrica regenerabila. Primaria isi va sustine, astfel, consumul de curent din sediul administrativ si necesarul pentru iluminatul stradal. Autoritatile intentioneaza sa ajunga, in scurt timp, la o capacitate de 6 MW-ora.

Comuna Aricestii Rahtivani este a doua din judet care va avea certificat de generator de energie electrica, dupa Floresti, care a fost lider pe tara. Primaria intentioneaza sa construiasca un nou sediu administrativ, pe acoperisul caruia vor fi montate alte panouri fotovoltaice.

„Inauguram un complex de panouri cu o putere instalata de 4,5 kW. Intentia a fost de a reduce facturile privind plata energiei electrice privind cladirea Primariei, care se va extinde, cat si la iluminatul public. Intentionam sa extindem acest proiect si pentru scolile din Aricestii Rahtivani si Nedelea, pentru ca sunt cladiri mari”, a afirmat Alexandru Cristea, primarul comunei Aricestii Rahtivani.

„Aceste panouri asigura functionarea, in combinatie cu sistemul energetic national, a Primariei si a tuturor consumurilor din ea. Intrucat investitia a fost realizata din investitii proprii, ea va permite Primariei sa incaseze lunar cele sase certificate verzi, adica 300 de euro pe MWora”, a explicat Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova.

Pe timp de noapte, evident, Primaria va folosi curent din sistemul national. Avantajul este insa ca energia produsa pe timpul zilei va asigura mai mult decat necesarul Primariei, asa ca restul va intra tot in sistemul national. In acest ritm, autoritatile se asteapta ca investitia, in valoarea de 9.500 de euro, sa fie amortizata complet in patru ani, iar dupa aceasta perioada sistemul sa produca profit cel putin inca 16 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *