Panouri solare in locul gropii de gunoi

Parcul de panouri fotovoltaice va fi amplasat pe terenul unde urma sa se construiasca groapa ecologica a judetului. Panourile solare vor produce electricitate pentru institutiile publice din judet. Investitia de peste 160 de milioane de euro va fi sustinuta din fonduri europene.
Constantin Ostaficiuc
Consilierii judeteni din Timis au votat un proiect pentru infiintarea unui parc pentru productie de energie fotovoltaica, pe un teren aflat in apropiere de Timisoara. Terenul pe care ar urma sa se construiasca acest parc de producere a energiilor alternative se afla in localitatea Covaci, pe 60 de hectare, in locul unde trebuia sa se construiasca groapa ecologica de gunoi a judetului.

O firma austriaca specializata in producerea energiilor regenerabile a facut un studiu prin care a aratat ca, daca pe acel teren ar fi montate panouri solare, institutiile publice din Timis ar economisi sumele platite pe energia electrica.

Investitia s-ar ridica la 160-180 de milioane de euro, iar veniturile pot depasi 24,5 milioane de euro anual. Costurile de intretinere sunt nesemnificative, nedepasind cateva zeci de mii de euro pe an. Pe cele 60 de hectares-ar putea amplasa panouri solare cu o capacitate de circa 35 de megawati.

„Din analiza efectuata in cadrul intalnirilor cu mai multe consortii puternice, care ofera servicii de consultanta si de executie pentru astfel de infrastructuri, rezulta ca judetul Timis dispune de un potential adecvat pentru valorificarea energiei solare si exista interes din partea agentilor economici de a dezvolta astfel de investitii din Timis”, se arata in proiectul de fundamentare al hotararii de Consiliu Judetean (CJ).

Finantare directa de la Bruxelles

Presedintele Consiliul Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, afirma ca in luna iulie se va depune proiectul pentru finantare direct de la Bruxelles. „La Covaci voiam sa facem groapa de gunoi a Timisoarei, acum venim cu cea mai curata energie.

Dorinta este ca in Timis, balanta de plati la consumul de energie sa fie zero, la nivelul administratiei, sa nu mai facem economii la iluminatul public pe timp de noapte, in mediul rural”, a spus Ostaficiuc.

Presedintele Comisiei Economice din CJ, Viorel Sasca, a propus ca din cele 60 de hectare, 15 sa fie folosite pentru un parc de productie a echipamentelor necesare acestei industrii, iar restul de 45 de hectare ar fi alocate panourilor fotovoltaice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *