Panourile care arata noxele din aerul Capitalei nu mai functioneaza

Municipalitatea ar?dean? a întocmit „harta zgomotului din ora?”
Panourile care arata noxele din aerul Capitalei nu mai functioneaza
Panourile care arata noxele din aerul Capitalei nu mai functioneaza

In Bucuresti, s-a pus praful peste panourile montate tocmai ca sa ne spuna cat de toxic este aerul in Capitala. Autoritatile de mediu au investit 2 milioane si jumatate de euro din fonuri europene intr-o retea automata de monitorizare a aerului, dar nu s-au mai preocupat si de intretinerea ei. Datele oficiale arata ca, anual, peste 2.000 romani se imbolnavesc de cancer pulmonar din cauza poluarii urbane.

Tabelele electronice au fost montate in trei zone din Capitala. Panourile ar trebui sa afiseze datele preluate de la 8 statii de masurare a aerului: sase amplasate in Capitala si doua la periferie.

Poluarea este insa testata in functie de sensibilitatea fiecaruia, pentru ca datele furnizate in timp real lipsesc total.

Locuitorii din Capitala ar trebui sa stie cu exactitate ce contine aerul pe care il respira. Numai ca, pe panourile de afisaj, s-a asternut praful.

Noxele depasesc cu mult limitele maxime admise, iar acest lucru este confirmat si de medici. De exemplu, 20% din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de poluarea urbana.

„Sunt o multitudine de afectiuni care sunt legate de poluare: cancerul bronho-pulmonar, enfizemul, bronsita cronica, astmul bronsic. O serie de afectiuni care sunt mult mai frecvente in conditii poluante”, spune Florin Mihaltan, directorul Societatii Romane de Pneumologie.

De altfel, in ultimii zece ani, cel putin 800 de adulti si 200 de copii au murit in Capitala din cauza afectiunilor provocate de poluare, se arata intr-un studiu Ecopolis publicat in urma cu doi ani. In plus, bolnavii cu afectiuni pulmonare ajung sa dea averi pe medicamente.

„Acesti pacienti trebuie sa faca tratamente toata viata, deci costurile sunt mari pentru a crea o calitate buna a vietii”, explica Florin Mihaltan.

Cele 8 statii de masurare a calitatii aerului si panourile de informare au fost instalate in 2004, printr-un program PHARE in valoare de aproape 2,5 milioane de euro.

Autoritatile de mediu din Romania s-au angajat atunci, ca o conditie preliminara aderarii la Uniunea Europeana, sa monitorizeze atent poluarea din marile orase.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului nu a precizat de ce nu mai functioneaza panourile de afisaj si nici cine se ocupa de intretinerea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *