Panourile solare mai asteapta decontarea

Programul Casa Verde a fost amanat, din cauza ca angajatii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu au reusit sa citeasca toate dosarele depuse de firme.
panouri solare
Cei care intentionau, de la anul, sa isi schimbe sistemul de incalzire traditional cu unul pe baza de energie alternativa vor trebui sa mai astepte. Valul de cereri din partea firmelor care si-au depus dosar in cadrul programului Casa Verde a luat prin surprindere AFM. „Numarul firmelor care vor sa ofere sisteme de incalzire neconventionale este foarte mare, s-au primit peste 3.000 de cereri. Desi trebuia sa afisam pe 20 decembrie lista cu firmele validate, nu vom putea face acest lucru”, a declarat Mihai Toti, directorul AFM.

Astfel ca cei care vor sa isi schimbe sistemul conventional de incalzire mai au de asteptat, desi de pe 5 ianuarie trebuia dat startul.

Intai trebuie facuta validarea firmelor care ofera astfel de sisteme, dupa care sa-si aleaga un producator, care ii va indica ce sistem este viabil pentru zona in care locuieste. Adica panouri solare, sistem eolian sau pe baza de lemne.

Dupa stabilirea sistemului de incalzire compatibil, beneficiarul va plati 10% din valoarea totala a montajului si a instalatiei, care nu trebuie sa depaseasca 7.000 de euro, restul de bani fiind dati de catre AFM.
Ministerul Mediului a lansat in urma cu cateva luni programul Casa Verde, destinat tuturor celor care vor sa se incalzeasca si sa se spele „ecologic”. Programul prevede finantarea persoanelor fizice si juridice pentru proiecte de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu cele care utilizeaza energie solara, geotermala si eoliana sau altele care au aceeasi calitate, de imbunatatire a calitatii aerului, apei si a solului.

In cazul persoanelor fizice, Administratia Fondului pentru Mediu va finanta 90% din costul de montare a unui sistem de incalzire si apa menajera (dar nu mai mult de 25.000 de lei). „Concret, este vorba, pentru prima etapa de finantare, de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane, adica aproximativ 110 milioane de euro, sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri”, ne-a explicat Mihai Toti.

Totusi, procentele si plafoanele de finantare difera. De exemplu, in cazul unei firme, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem). Iar in cazul organizatiilor neguvernamentale, finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica de 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei).

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *