Paraiele, „rinichii” Pamantului

Apele curgatoare cu debit mic joaca un rol-cheie in evacuarea chimicalelor care sunt imprastiate pe scoarta terestra.

Paraiele indeplinesc pentru pamant rolul rinichilor dintr-un organism viu. La fel cum aceste organe interne elimina produsii toxici din sange, tot asa apele Pamantului preiau si prelucreaza nitratii si alte substante poluante, inainte ca acestea sa fie deversate in mari sau oceane. Nitratii si nitritii sunt culesi de alge si de microorganisme si sunt supusi unui proces organic de descompunere.

Acest proces intim de decontaminare, la care iau parte bacterii speciale care convertesc nitritii in azot, curata practic planeta de substantele periculoase. Totusi, cantitatile mari de NO2 care provin din asezarile urbane si din agricultura depasesc uneori abilitatea apelor curgatoare de a prelucra aceasta substanta poluanta, punand astfel in pericol ecosistemul.

Aceste concluzii apartin unor oameni de stiinta care au prelevat si au studiat in laborator probe din 72 de rauri din opt regiuni diferite, aflate in Puerto Rico. Specialistii au ajuns la concluzia ca apa raurilor actioneaza ca un filtru ce previne poluarea cu nitrati inainte ca acestia sa fi fost deversati in lacuri sau oceane, unde, daca ajung, pot intoxica algele marine, determinand astfel scaderea dramatica a oxigenului, fenomen care afecteaza serios viata pestilor, cat si a celorlalte vietati marine.

Daca apele curgatoare de pe glob, in special paraiele, nu vor fi protejate si nu vor fi luate masuri impotriva poluarii lor, intreaga planeta va ramane fara filtrele ei naturale. Avertizarea oamenilor de stiinta se adreseaza in special celor care defriseaza cu prea mare usurinta padurile, locurile unde, de regula, sunt paraiele atat de necesare vietii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *