Parc fotovoltaic in Baciu, judetul Cluj

Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomure?
EnergoBit isi face parc fotovoltaic in Baciu, judetul Cluj
EnergoBit isi face parc fotovoltaic in Baciu, judetul Cluj

Asociatii vor demara cateva proiecte de energie regenerabila. In primavara sunt programate lucrari la parcul eolian din Tulcea, dar pe lista se afla si parcuri fotovoltaice.

Grupul clujean, unul dintre cei mai importanti jucatori din tara din domeniul electro-energetic, a inceput anul trecut pregatirea proiectul propriu din Tulcea, dar lucrarile nu au demarat.

„Sunt incheiate contractele pentru turbine, care vin de la General Electric, iar acum asteptam primavara ca sa incepem sa sapam, sa facem drumuri, fundatii. Organizarea de santier este facuta, asteptam totusi sa se faca vreme favorabila pentru lucrari, astfel incat sa fim cat mai eficienti”, a explicat Stefan Gadola, vicepresedinte EnergoBit. Energia din vant nu este singura tinta a clujenilor. „Vrem sa dezvoltam si parcuri fotovoltaice, proiecte proprii, in jurul Clujului, in Baciu, dar si in sudul tarii. Vom incepe tot in functie de cum arata vremea, speram ca in aprilie. Unele le vindem, altele raman ale noastre”, a precizat Gadola.

Companiile prin care se dezvolta proiecte din segmentul energiei regenerabile au ramas in afara tranzactiei de anul trecut, prin care s-a schimbat controlul majoritar al grupului EnergoBit. Acestea sunt in continuare controlate de cei trei vicepresedinti fondatori ai companiei. Cu toate acestea, companiile din grup vor fi implicate in realizarea acestor parcuri. Proiectele eoliene vor genera si in 2013 o parte importanta din afacerile grupului, potrivit estimarilor conducerii companiei care este implicata in mai multe proiecte de energie verde. „Suntem implicati in proiecte de 1.500 megawati, aflate la diverse stadii, in proiectare sau in constructie”, a mentionat Gadola. Grupul are deja in portofoliu o serie de proiecte in acest sector, ca furnizor de servicii de proiectare si de executie electrica in domeniul parcurilor eoliene, iar debutul proiectului propriu din Nalbant ar trebui sa se produca in acest an. Parcul din Tulcea va produce energie prin sisteme eoliene cu o putere instalata de 12 MW in prima etapa si 27 MW la incheierea proiectului. Ca investitor oficial apare societatea Enex, parte a grupului clujean. Societatea are ca locatie pentru realizarea parcului eolian Nalbant/ Trestenic extravilanul comunei din judetul Tulcea, potrivit raportul de mediu la Planul Urbanistic Zonal. Parcul ocupa 65,6 ha, suprafata de teren necesara amplasarii turbinelor eoliene fiind obtinuta ca drept de concesiune pe 49 ani de la autoritatile locale.

EnergoBit a anuntat in 2012 ca a incheiat oficial un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, care devine actionar majoritar al grupului (52%), si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepresedintii Stefan Gadola, Ioan Socea si Peter Pal) raman in actionariat. Tranzactia se realizeaza in mai multe etape si consta dintr-o combinatie de investitii in actiuni si de cresteri de capital. Aceasta se va finaliza la sfarsitul trim. I, dupa obtinerea avizelor legale. Perimetrul tranzactiei cuprinde activitatile de baza, nu si firmele din domeniul furnizarii de energie si dezvoltarii de proiecte de energie regenerabila, respectiv Enex si EnergoBit Renewable.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *