Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania a fost inaugurat vineri in localitatea Chirileu

Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania a fost inaugurat vineri in localitatea Chirileu

Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania a fost inaugurat vineri, 12 octombrie, in localitatea Chirileu, comuna Sanpaul. Investitia se cifreaza la 4,5 milioane de euro si a fost realizata de societatea Fomco Solar Systems SRL din Cristesti pe o suprafata de teren de opt hectare, concesionat pe o perioada de 25 de ani de la Consiliul Local Sanpaul.

Idee inspirata din Hong Kong

Managerul general al Fomco Solar Systems SRL din Cristesti, Bernat Nyulas, a facut o trecere in revista a povestii realizarii investitiei, inceputa in 2011 taman in Asia. “Anul trecut in octombrie am fost impreuna cu colegul si prietenul meu Endre Kiss la o expozitie de componente electronice in Hong Kong si la un stand am vazut expus un panou solar. Am cautat explicatii despre ce inseamna energia solara, din ce se compune si cum se construieste un parc de acest gen dupa care am uitat de problema. La sfarsitul lunii noiembrie 2011 a aparut in presa informatia ca s-a reglementat sistemul de motivare a investitiilor in energii regenerabile si atunci mi-am reamintit de ce am vazut cu colegul meu in Asia si m-am interesat mai bine ce inseamna un asemenea parc. Dupa o saptamana am luat decizia sa realizez investitia”, a afirmat Bernat Nyulas, care a multumit atat autoritatilor locale cat si celor judetene pentru rapiditatea cu care proiectul a devenit realitate.
Start la productia de energie electrica

Potrivit managerului general al Fomco Solar Systems SRL din Cristesti, parcul fotovoltaic este conectat la reteaua electrica si a inceput sa produca energie electrica. “Acum doua zile ne-am conectat la reteaua electrica. Au fost mici probleme pe care am reusit sa le remediem, lucrurile au iesit bine si parcul functioneaza, produce. Nu la maxim, dar speram ca anul acesta vor fi zile mai insorite”, a explicat Bernat Nyulas.

Locuri noi de munca

Primarul comunei Sanpaul, Simon Istvan, a subliniat importanta investitiei pentru localitate, care va genera atat venituri importante la bugetul local, cat si noi locuri de munca. “Cu totii stim importanta acestei investitii, care va aduce nu numai locuri noi de munca, ci si venituri la buget prin plata unor impozite si taxe”, a afirmat Simon Istvan. „Ne luptam sa construim o statie de transformare, impreuna cu Consiliul Judetean si Electrica asteptam o statie de 25 de megawati in comuna Sanpaul pentru a putea aduce alte investitii in zona. Speram ca in viitor se va realiza aceasta statie”, a mai spus primarul comunei Sanpaul.

Viziunea din 2006, realitate in 2012

Prefectul judetului Mures, Alexandru Petru Fratean, a facut o scurta trecere in revista a contextului administrativ in care s-a realizat investitia de la Sanpaul, alaturi de multe altele, amintindu-si de perioada anilor 2004, 2005 si 2006, cand autoritatile judetene de la acea vreme au facut demersurile pentru realizarea actualului Parc Industrial Mures. “Sunt foarte fericit ca ce am visat atunci incepe sa se implineasca”, a afirmat Alexandru Petru Fratean, care in perioada respectiva indeplinea functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Mures. De asemenea, prefectul s-a aratat multumit de semnalele revirimentului economic inregistrate la nivelul judetului Mures. “In ultimele sapte luni se simte o revigorare a vietii economice in judetul nostru si ca prefect al acestui judet nu pot decat sa fiu incantat sa stiu ca a crescut productia industriala cu 12%, cifra de afaceri in industrie cu 4%, exporturile cu 14%”, a mentionat Alexandru Petru Fratean.

Strategie pentru un parc logistic

Vicepresedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, a felicitat artizanii investitiei din comuna Sanpaul si si-a exprimat optimismul in dezvoltarea economica a zonei prin dezvoltarea unui parc logistic, deziderat posibil prin realizarea autostrazilor aflate in agenda de lucru a autoritatilor de la Bucuresti. “Avand in vedere ca in fata mea sunt si reprezentantii institutiilor de la RENEL, acestia pot confirma ca in aceasta zona avem strategia unui parc logistic care se va dezvolta in momentul in care se va construi autostrada din vest si autostrada din nord. Aceasta strategie se pare ca va fi in viitor realizata, dar in administratie totul dureaza o anumita vreme. Daca in 2005 a inceput in ceea ce priveste strategia judetului si suntem in 2012, atunci sa speram ca in urmatorii zece ani se vor realiza acele doua autostrazi si atunci avand autostrada, aeroport, cale ferata pe care le asteapta investitorii”, a precizat Lokodi Edita Emoke.
Incurajare pentru tinerii cu viziune
Printre vorbitori s-a numarat si primarul comunei Sangeorgiu de Mures, Sofalvi Szabolcs, aflat la Chireu in dubla calitate, de prieten si de verisor al omului de afaceri Bernat Nyulas. “Daca un investitor este incurajat de autoriattea locala, atunci nu i se taie aripile ci va deveni ca o pasare care va incerca sa realizeze multe lucruri frumoase. Acum cativa ani m-am dus si la Cristesti cand domnul Bernat a inaugurat un service auto si am venit si azi aici sa il incurajez si sa il felicit pentru ca tinerii cu viziune si ambitiosi merita incurajati de autoritatile locale”, a spus Sofalvi Szabolcs.

Certificate verzi pentru investitie

Sucursala de Distributie a Energiei Electrice Mures a fost reprezentata de inginer sef Ovidiu Georgescu a subliniat importanta investitiei de la Chirileu, beneficiara a sase certificate verzi. “Investitia este benefica si pentru noi, ca operatori de distributie zonala pentru ca avand mai multa marfa distribuim mai mult si astfel avem mai multe venituri, iar pentru investitor realizarea parcului este benefica pentru ca in actuala conjunctura beneficiaza de sase certificate verzi”, a declarat Ovidiu Georgescu. „Daca ar fi sa fim realisti, parcul fotovoltaic nu rezolva deficitul de putere din Parcul Industrial. Cu ajutorul parcului fotovoltaic nu vor putea veni mai multi investitori pentru ca in zona este un deficit de putere permanent. Daca aceasta energie ar fi produsa permanent, ar fi excelent dar ea e produsa numai ziua”, a completat Ovidiu Georgescu.

Mediul inconjurator, neafectat

Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu, a subliniat faptul ca energia solara nu afecteaza deloc mediul inconjurator, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru locuitorii comunei Sanpaul. “Investitia nu aduce niciun prejudiciu mediului, deci toata aceasta energie de 3,2 megawati se produce fara a afecta mediul sub nicio forma. Ne bucuram ca in judetul Mures s-a putut realiza o asemenea investitie, deoarece costurile realizarii unui parc fotovoltaic sunt foarte mari. Energia verde in general se produce cu investitii destul de mari, care se pot recupera deoarece se primesc certificate verzi care ajuta la o recuperare grabnica a investitiei”, a afirmat Danut Stefanescu.

Componenta parcului fotovoltaic:
– Capacitate parc instalat: 3,63 MWh
– Capacitate parc de realimentare: 3,2 MWh
– 15.456 de panouri fotovoltaice cu putere de 235 W/buc
– Suprafata panourilor solare: 25.400 mp
– 8 invertoare cu o putere de 400 kW fiecare
– 2 sheltere, cu putere totala de 1,6 MW
– 2 transformatoare ridicatoare de tensiune (1.600 KVA)

Alte informatii despre parcul fotovoltaic:
– Estimarile privind productia de energie electrica anuala sunt de circa 3,280 MWh, valabila pentru zona noastra;
– Amortizarea investitiei este estimata la sase – zece ani, luand in calcul sistemul actual de stimulare a investitiilor in productia de energie din resurse regenerabile prin acordarea certificatelor verzi;
– Radiatiile solare sunt captate de celulele fotovoltaice si convertite in energie electrica. Aceasta energie electrica variabila in timp este adaptata la parametrii retelei electrice cu ajutorul invertoarelor;
– Racordarea centralei electrice la Sistemul Energetic National s-a realizat prin linia de medie tensiune LEA 20kV Ungheni – Cipau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *