Parcul eolian de la Cirlig va avea opt turbine eoliene

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Parcul eolian de la Cirlig va avea opt turbine eoliene

Energia alternativa este o investitie profitabila, mai multe comune din judetul Neamt demarind proiecte pentru construirea unor parcuri eoliene. Proiectul pentru realizarea unui parc eolian in comuna Faurei a fost primul din judetul Neamt. Desi contractul incheiat cu compania germana WFB International GMBH a fost semnat, terenul din punctul Faget nu este, nici dupa trei ani, ocupat de mori de vint. Constructia parcului eolian trebuia finalizat in 2010, dar proiectul s-a incurcat in licitatii si procese in instanta, motive serioase care intirzie punerea in practica a acestuia.

Vestea construirii unui parc eolian in judetul Neamt a atras atentia si altor investitori in energie eoliana, care au inceput sa faca studii si in alte comune. O alta comuna aspiranta la energie regenerabila produsa chiar in propria ograda este Dulcesti. Anul viitor sint prevazute sa inceapa lucrarile la parcul eolian din satul Cirlig, comuna Dulcesti. Parcul eolian va fi construit de o societate austriaca profilata pe dezvoltarea si exploatarea de parcuri eoliene, dar care lucreaza prin intermediul SC PE Cirlig SRL, cu sediul in Iasi. Parcul se va intinde in zona numita Fratesti-Calina, despre care specialistii cred ca este zona cu vinturile cele mai puternice din comuna Dulcesti.
“Firma are toate avizele si autorizatiile necesare pentru inceperea lucrarilor de amenajare a parcului eolian. Aceste lucrari trebuiau sa inceapa in acest an, dar societatea nu a primit finantare de la Uniunea Europeana pentru demararea investitiei. Estimam ca lucrarile vor incepe anul viitor, de indata ce vor deschide liniile de finantare“, a declarat Mihai Michiu (foto stinga), primarul comunei Dulcesti.

Ca urmare a masuratorilor facute de specialisti, parcul eolian de la Cirlig va cuprinde opt turbine eoliene. Cele opt turbine vor avea o inaltime de 151,5 metri. Accesul la parcul eolian se va face din drumul judetean DJ 157 A, la aproximativ 600 de metri de limita nordica a localitatii Britcani, precum si printr-un drum de exploatare care porneste din acelasi drum judetean. Parcul eolian va avea drumuri de acces de 4,50 metri latime.

Terenul pe care se va construi parcul eolian, in suprafata de 730, 200 de metri patrati, acum teren agricol si pasune, provine in mare parte de la localnici. Satenii ale caror terenuri vor fi folosite pentru a se construi parcul eolian au fost deja despagubiti.

Parcul eolian de la Dulcesti va produce 20 MW prin functionarea celor opt turbine. Reteaua de transport energie din interiorul parcului eolian si pina la punctul de transformare va fi amplasata in totalitate in subteran. Prin contract, autoritatile locale vor beneficia de energie electrica pentru institutiile publice din comuna si pentru iluminatul public, avantaj la care se vor adauga taxe, impozite si alte plati pentru terenul pus la dispozitie de Consiliul Local Dulcesti.

Tot anul viitor este asteptata si finantarea pentru realizarea gradinitei pentru prescolarii comunei Dulcesti, acestia fiind mutati din vechea locatie in scoala din satul resedinta. Fondurile provin de la Ministerul Educatiei si au fost stopate din lipsa de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *