Parcul Favorit va fi retrocedat si desfiintat

Bucurestenii din Drumul Taberei se lupta cu autoritatile pentru retrocedarea unui spatiu verde .

Primaria Sectorului 6 si Asociatia de proprietari a blocului OD2 se judeca pentru Parcul Favorit, din cartierul Drumul Taberei. Conflictul a izbucnit in urma unei hotarari de retrocedare, care l-ar putea transforma in zona construibila. Azi are loc o noua infatisare in procesul intentat de bucuresteni primariei de sector si Prefecturii Capitalei. Oamenii spun ca parcul a facut tot timpul parte din spatiul public si nu poate fi retrocedat.

Locuitorii din blocul OD2 au protestat duminica fata de decizia consilierilor de a retroceda terenul pe care sunt amplasate Parcul Favorit si suprafata de joaca pentru copii. Scandalul parcului a ajuns in instanta inca de acum doi ani, cand locatarii din zona s-au autosesizat atunci cand noii improprietariti au inceput sa ingradeasca terenul. Dupa ce asociatia a dat primaria in judecata, aceasta a facut recurs, iar in prezent procesul e pe rol.

Retrocedarea a fost semnata in 2006

Potrivit titlului de proprietate, un teren de peste 5.000 de metri patrati, situat intre Cinematograful Favorit si blocul OD2, a fost retrocedat cetatenilor Elenei Nafornita si Gheorghe Jianu.

Pe langa acest teren, cei doi au primit alte doua suprafate, de aproximativ 3.000 de metri patrati, in strada Valea Oltului, si un al treilea, de peste 1.500 de metri patrati, tot in Drumul Taberei. Suprafata totala a terenurilor primite este de peste 9.600 de metri patrati.

Bucurestenii spun ca titlurile de proprietate au fost semnate de fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale, si de primarul Cristian Poteras in septembrie 2006.

De fapt, terenul a fost poligon

Locuitorii din zona sustin ca terenul nu a fost niciodata proprietate privata, ci a apartinut domeniului public, fiind poligon de tragere al Armatei. Unul dintre protestatari a afirmat ca locuieste in zona din 1965 si a participat la destelenirea terenului pe care, in 1972, a fost amenajat Parcul Favorit. „Au facut acte false. Noi avem nevoie de parc. Aici nu sunt doar copiii care vin sa se joace, locuind in blocurile din preajma, ci si elevi de la scolile din apropiere”, explica Neaga Tudor, in varsta de 66 de ani.

Poteras spune ca a respectat regulamentul

Fostul primar al sectorului 6, Dan Darabont, sustine ca terenul a fost revendicat si in perioada mandatului sau de „pretinsi proprietari”, cum ar fi o asociatie religioasa, sau de „falsi revolutionari”. El a estimat ca valoarea totala a terenului retrocedat ar depasi cinci milioane de euro. „Din punctul meu de vedere, retrocedarea e ilegala”, a spus Dan Darabont. Actualul primar spune insa ca bucurestenii care au protestat duminica fac parte din filiala Sectorului 6 a PSD si au venit chemati de partid.

El pretinde ca, desi exista o decizie de retrocedare a terenului pe care este amenajat parcul, suprafata apartine inca domeniului public. „Altfel, autospecialele Administratiei Domeniului Public n-ar fi lucrat acolo”, a spus Poteras. Primarul a adaugat ca decizia de retrocedare a fost discutata in Comisia Fondului Funciar si ca el nu a facut decat sa puna in aplicare regulamentul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *