Parcul National Muntii Rodnei: se cauta „drumarii”

Autoritatile din judetele Maramures si Bistrita-Nasaud sunt pe urmele celor care au construit cele doua drumuri ilegale in Parcul National Muntii Rodnei.
muntii rodnei
Biroul de presa al IJP Maramures a transmis lamuriri in ceea ce priveste ancheta. „In urma investigatiilor efectuate, politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Maramures au constatat ca reprezentanti ai administratiei publice locale din Primaria Romuli, judetul Bistrita-Nasaud, sunt suspectati de comiterea unei infractiuni la regimul ariilor protejate.

Se pare ca acestia au dispus amenajarea a doua drumuri de acces in Parcul National Muntii Rodnei, in lungime totala de 2,5 km, fara sa detina autorizatie de mediu si avize de la Administratia Parcului National Muntii Rodnei. Politistii continua cercetarile pentru documentarea intregii activitati infractionale ale suspectilor, identificarii tuturor persoanelor implicate si tragerea la raspundere a acestora sub aspectul comiterii infractiunii de desfasurare de activitati in perimetrele ariilor naturale protejate sau in vecinatatea acestora, care pot sa genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor salbatice si habitatelor naturale pentru care au fost desemnate in lipsa actelor de reglementare specifice”, se arata in comunicat.


„NU VOI RAMANE INDIFERENT”

Ioan Monita, primarul comunei bistritene Romuli, a declarat ca habar nu are despre acuzele care ii sunt aduse si ca nu va lasa ca imaginea institutiei pe care o conduce sa fie terfelita in noroi. „O sa ii actionam in instanta pe toti cei care ne aduc acuze, pentru ca suntem o institutie publica si nu putem sa nu luam atitudine. Saptamana care a trecut a venit la noi la primarie un ofiter de la IJP Maramures, insotit de un reprezentant de la Parcul National si de la Garda de Mediu Maramures. Ne-au spus ca s-ar fi facut ceva lucrari neautorizate in zona de rezervatie. Eu le-am spus ca nu avem cunostinta de asa ceva si ca noi nu am dat nici un aviz. Nu inteleg cum ne pot acuza pe noi, cand acele lucrari sunt undeva la 25 km distanta de comuna noastra. Mai mult, nu vrem sa avem de-a face cu borsenii. Am avut experiente neplacute cu ei cand s-a facut retrocedarea pasunii. Atunci, vreo 300 de borseni ne-au amenintat ca ne taie capetele daca intram pe terenul lor. Si sa stiti ca astfel de amenintari sunt si acum. Este adevarat ca terenul pe care spun politistii ca s-au facut lucrari neautorizate este trecut in Cartea Funciara a comunei Romuli. Avem numai obligatii si nu putem face nimic cu el, ca este protejat”, a declarat primarul acuzat.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *