Parcul National Retezat, la cateva voturi de a intra in clasamentul mondial

In februarie, rezervatia hunedoreana a ocupat la un moment dat locul 4 la categoria sa in cea de-a doua faza de votare a campaniei pentru „Cele sapte noi minuni naturale ale lumii”. Acum este pe locul 12 si mai are cinci zile la dispozitie pentru a mai urca o pozitie. Altfel nu se mai poate califica printre cei 28 de finalisti.
parcul national retezat
Anul trecut, votantii pe Internet au ales Parcul National Retezat (PNR) sa reprezinte Romania in competitia online pentru statutul de noua minune naturala a lumii, derulata de organizatia elvetiana „New7Wonders”.

In decembrie 2008, rezervatia naturala a ajuns printre cei peste 250 de nominalizati din prima faza a concursului, alesi din 441 initiali, iar acum se lupta sa intre in top 77 – urmatoarea etapa -, dintre care un comitet de experti ai naturii, condus de fostul presedinte UNESCO, Federico Mayor, va alege 28 de finalisti. Campania de votare pentru aceasta a doua faza se va incheia la miezul noptii de 7 iulie (GMT), cei 77 de nominalizati urmand sa fie anuntati pe 9 iulie, pe site-ul organizatiei.

Concurentii care se bat in aceasta etapa au fost impartiti in sapte categorii: 1.

peisaje si formatiuni glaciare, 2. insule, 3. munti si vulcani, 4. pesteri, formatiuni pietroase si vai, 5. paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale, 6. lacuri, rauri si cascade si 7. peisaje marine. Din fiecare categorie vor merge mai departe doar 11 concurenti.

Un singur loc pentru a merge mai departe

PNR ocupa insa locul 12 in momentul de fata din cei 57 de candidati inscrisi in cea de-a cincea categorie, dupa ce la inceputul lui februarie ajunsese chiar si pe pozitia 4. El este surclasat de „minuni naturale” precum padurea Platano din Honduras (locul 11) si Parcul National Kaziranga, India (locul 10).

Romanii mai au astfel cinci zile la dispozitie pentru a-l ajuta sa mai urce o treapta, votand pe Internet sau sunand la un numar afisat pe site-ul concursului. „Votul pe telefon merge foarte greu, pentru ca e deschis pentru oamenii din toata lumea. Telefonul este asaltat, trebuie sa ai un noroc teribil. Suna tot timpul ocupat. Foarte multa lume ne-a sunat sa ne intrebe cum sa voteze, suparata ca nu poate sa voteze la telefon. Majoritatea nu au Internet acasa”, spune pentru cotidianul.ro Florina Crisan, responsabil de relatii publice la Administratia PNR.

Astfel, votul pe Internet pare sa fie cea mai buna varianta. Florina Crisan atrage atentia ca, in cazul votului prin e-mail, „alegatorii” vor primi un mail de confirmare din partea organizatorilor pe care trebuie sa-l acceseze neaparat si sa-si confirme votul, „altfel nu se ia in consideratie”.

Pentru a starni interesul romanilor pentru rezervatia naturala din judetul Hunedoara, Administratia PNR a organizat o campanie de sustinere pe posturile publice de radio si televiziune, despre care spune ca „a folosit foarte mult”, sau un concurs national de creatie plastica, literara si muzicala cu tema Parcul National Retezat, in care s-au implicat toate cele 42 de inspectorate scolare. „Elevii care votau primeau punctaj in plus pentru concurs”, explica Florina Crisan.

Apel catre votantii romani

Acum totul a ramas la latitudinea celor care nu au apucat sa voteze. Administratia PNR nu poate spune de cate voturi ar fi nevoie pentru ca rezervatia sa urce treapta hotaratoare, acestea nefiind contorizate pe site-ul concursului, dar spune ca nu conteaza ordinea in listele de cate 11. „Chiar daca e pe locul 11, in urma analizei la fata locului se pot schimba lucrurile”, mai spune responsabilul de relatii publice.

Intr-un articol anterior de pe cotidianul.ro, ea promitea ca, daca rezervatia naturala va ajunge printre cei 28 de alesi din aceasta vara, reprezentantii parcului vor face „mare valva” pentru sporirea numarului de voturi, presarata cu actiuni pentru copii si activitati „de tot felul” in scoli. Si asta pentru ca, dupa decizia sa, comitetul condus de Federico Mayor va face vizite la toate cele 28 de situri, care „se lasa cu manifestari destul de interesante in fiecare tara”.

Florina Crisan a vorbit atunci si de frumusetile pe care le ofera rezervatia romaneasca, recunoscand ca nici un parc din lume nu este unic in totalitate: „Pot sa va spun ce mi se pare mie interesant in Retezat, desi nu pot sa spun ca este unic, pentru ca nu ar fi corect. Parcul are putin peste 38.000 de hectare, dar o treime din el este zona salbatica, unde nu a intervenit omul. Nu ca nu s-a plimbat pe traseu, sa zicem, dar nu a distrus, nu a taiat padurea, nu a facut nici un fel de degradari”.

Se adauga paduri naturale, inmultite de la sine, paduri virgine, plante endemice care cresc doar in Retezat (90 de specii), cele mai multe lacuri glaciare din tara (peste 80 de lacuri si rauri), o treime din speciile de flora ale Romaniei (1.190 de specii de plante), 185 de specii de pasari sau 55 de specii de mamifere. Mai mult, exista un echilibru intre carnivore si ierbivore, putand fi vazuti ursi, lupi si rasi, dar si capre negre, cerbi, caprioare, mistreti sau iepuri.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *