Parcul Natural Muntii Maramuresului, cel mai mare din tara

Parcul Natural Muntii Maramuresului, cel mai mare din tara

Partea de nord a tarii este o zona binecuvantata. Maramuresul, tara cu cinci tari are de toate, de la frumusete, la bogatie, de la munte la ses, de la aur la plumb, de la domnite la feti frumosi. Povestile Maramuresului sunt unice, asa cum este si portul popular, sau muzica, asa cum sunt horinca sau traditia. Maramuresenii sunt oameni aspri, drepti, hotarati, cinstiti, frumosi. Muntii Maramuresului sunt precum oamenii. Drepti, frumosi…

In 2005 s-a infiintat aria protejata Muntii Maramuresului cu statutul de Parc Natural. Conform legislatiei in vigoare, ariile protejate de interes national sunt fie parcuri naturale, fie parcuri nationale.
Altfel spus, este o arie protejata unde se conserva peisajul. Daca mergem mai in amanuntul definitiei, o arie protejata are ca obiectiv principal interactiunea in mod armonios a omului cu natura. Asta inseamna ca sunt protejate speciile de animale, flora si tot ce este viu, sunt conservate traditiile, sunt incurajate traditiile si practicile traditionale. Revenind la cifre si date, Parcul Natural Muntii Maramuresului are o suprafata de 133.154 de hectare. Parcul cuprinde masivul muntos Muntii Maramuresului impreuna cu intravilanul a doua orase si opt comune. Cele doua orase sunt Viseu de Sus si Borsa. Ca o particularitate, aceasta arie protejata are in componenta si frontiera Romaniei cu Ucraina, sau ultima frontiera a spatiului Schengen.
„Suntem cel mai mare Parc Natural din tara. Avem multe atractii care fac diferenta cu alte arii protejate. Deosebita este rezervatia de Cocosi de mesteacan. In interiorul Parcului este o alta arie protejata, mai mica, aflata sub aceasta protectie de mult timp inainte de infiintarea Parcului. Ea a fost declarata rezervatie pentru populatiile de cocosi de mesteacan. Zona se numeste Cornul Nedeii. Aici la noi este zona in care se mai gaseste cocos de mesteacan. Pentru acest aspect a fost infiintat si situl Natura 2000. Mai este ca si atractie turistica Mocanita, apoi rezervatia naturala Poiana cu Narcise, zona lacului Vindereu, o alta arie protejate cu mult inainte de infiintarea Parcului, mai avem o alta astfel de arie: stancariile de la Salhoi Zambroslavele”, ne-a declarat administratorul Parcului Catalina Bogdan.
In acest parc lucreaza 12 persoane care trebuie sa administreze, sa protejeze peste 130 de mii de hectare, intr-o zona muntoasa, care are, spre frontiera cu Ucraina, probabil printre putinele paduri salbatice din tara. Administrarea unui asemenea Parc presupune activitati specifice de a mentine starea de conservare a ariei protejate. Este protejata bio-diversitatea (plante, animale, habitate), sunt promovate activitatile de turism in concordanta cu normele de ecologie si protectie a mediului.
Pe de alta parte, un Parc Natural este impartit in trei zone. Prima zona este cea a intravilanului aferent localitatilor care fac parte din acest parc. Aceasta zona se numeste zona de dezvoltare durabila ( aici se poate construi, se pot realiza investitii cu respectarea legislatiei specifice), a doua zona este de management durabil, care este o zona tampon intre partea de intravilan si a treia zona care este o zona de protectie integrala . In a treia zona nu se taie nimic, nu se vaneaza, nu au loc activitati turistice decat in anumite conditii. Aici sunt permise doar activitati de cercetare stiintifice. In Parcul Natural Muntii Maramuresului zona de protectie integrala are peste 18 mii de hectare.
„Ce se mai gaseste? Pe langa cocosul de mesteacan si cel de munte avem urs, lup, ras, pisica salbatica, multe specii de lilieci, avem 121 de specii de pasari, sunt 41 de specii de mamifere, 24 de specii de pesti, 15 specii de amfibieni (broaste) si sapte specii de reptile. Pe langa acestea sunt 127 de specii de fluturi. Avem si specii mai deosebite de plante, flori, respectiv Lingureaua, Papucul Doamnei, Crinul de padure, avem cateva specii de plante carnivore si multe alte specii. O alta particularitate ar fi mentinerea arhitecturii traditionale. Avem un set de reguli arhitecturale care trebuie respectate”, ne-a spus Catalina Bogdan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *