PARCUL `NICOLAE ROMANESCU`, AL TREILEA PARC NATURAL DIN EUROPA

Un vestit punct turistic din Craiova il constituie Parcul Romanescu, unul dintre cele mai pitoresti parcuri din tara si al treilea ca marime din Europa. Aceasta opera remarcabila de arhitectura a fost realizata intre anii 1901-1902, din initiativa primarului Nicolae Romanescu, dupa planurile arhitectului francez E. Redont.

Inca de la intrare, vizitatorii sunt incantati de coloanele ce stau in varful unei coline ca o coroana a gradinii, de florile inmiresmate si frumos colorate si de statuia creatorului ce le ureaza „Bun venit!”. Parcul, uimeste cu peisajele lui romantice, invita la relaxare pe malul sau in mijlocul lacului,unde este amenajata „resedinta” lebedelor, plimbarea cu barca oferind surprize incantatoare nebanuite: cascade susuratoare, umbrare de verdeata… Daca plimbarea pe lac nu a impresionat suficient,vizitatorii vor avea o vedere minunata a intregului parc de pe podul suspendat a carui elemente de sustinere, imitand trunchiurile arborlor, il incadreaza perfect in mediul ambiant.
Un alt punct de atractie al parcului este gradina zoologica: felinele ne incanta cu mersul lor gingas, ursii ne uimesc cu giumbuslucuri, paunii ne racoresc cu minunatele lor evantaie, cerbii vor si ei sa fie admirati, laudandu-se cu auritele lor coroane si astfel, toate animalele au cate ceva special facandu-ne sa uitam de cotidian si sa traim intr-o lume a viselor. Tot visele ne vor face sa asemuim micul castel din parc cu inspaimantatorul palat al contelui Dracula.

Dupa amplul proces de curatenie, montare de bancute si cosuri de gunoi, plantari si asfaltare a aleilor din Parcul Nicolae Romanescu , a venit randul Gradinii Zoologice. 1,5 miliarde de lei au fost alocate de catre municipalitate in anul 2005 pentru reamenajarea modulelor de pasari si animale ale Gradinii Zoologice. Legislatia in vigoare prevede acreditarea Gradinii Zoologice conform normelor Uniunii Europene. In anul 2006, alte 200 de milioane de lei au fost alocate in vederea realizarii unui studiu de fezabilitate pentru marirea amplasamentului gradinii zoologice. Reprezentantii Primariei Craiova intentioneaza sa reabiliteze si Teatrul de Vara din Parcul Romanescu.

Hipodromul,un loc in care suntem luati prin surprindere de concursurile de echitatie sau de expozitiile canine organizate si velodromul, un spatiu al aventurii din care bicicletele si rolele nu vor sa plece pentru a fi uitate acasa intr-un colt, sunt si ele impresionante. Iarna, lacul serveste drept cel mai minunat patinoar natural, din cand in cand suparandu-se si punandu-i pe oameni sa faca baie. Pe malul lacului in apropierea debarcaderului se afla un restaurant de unde poti admira natura savurand gustosii mici romanesti alaturi de binecuvantata bere.

Dupa cum spune si titlul, Parcul Nicolae Romanescu este un parc de aur si aceasta nu numai pentru ca a fost distins cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris, ci fiindca este un parc in care putem intotdeauna sa ne distram, sa ne relaxam si sa ne imbogatim sufletele cu ineditul naturii in orice anotimp.

Sursa: Curiozitati Scienceline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *