Parcuri eoliene la Faurei si Insuratei, judetul Braila

Primaria din Faurei si compania Alizor Elin SRL au incheiat un contract pentru amenajarea unui parc eolian. Vor fi amplasate 30 de turbine pe o suprafata aflata pe teritoriul administrativ al orasului. Primarul Virgil Cosoreanu este incantat pentru ca 3% din incasari vor reveni consiliului orasenesc, iar investitia va fi cea mai mare de acest gen din regiune. Furnizorii de echipamente sunt Verta din Danemarca si Mediana din SUA. Energia produsa la Faurei va fi livrata sistemului public national.
De asemenea, ca urmare a primirii coordonatelor topografice ale amplasamentului pe care va fi realizat obiectivul „Construire parc eolian” amplasat in extravilanul orasului Insuratei, acestea au fost introduse in baza de date on-line ce poate fi accesata la adresa http://zope.nationalparks.ro si s-a putut astfel constata ca cea mai mare parte a amplasamentului ocupa 10% din situl ROSCI0259 Valea Calmatuiului.
Intr-un parc eolian, mai ales daca este situat in teren plat, din considerente de valorificare maximala a energiei eoliene, distanta medie dintre doua turbine eoliene este de 6-10 diametre rotorice, ceea ce pentru turbine mari inseamna de la cateva sute de metri la peste un kilometru. Rezulta ca turbinele de mari dimensiuni vor fi plasate la fel de rar ca stalpii liniilor de inalta tensiune, care apar aproape oriunde in peisajul din jurul nostru, dar cu care ne-am obisnuit si pe care nu le mai consideram cu un impact negativ asupra peisajului.

Centrale eoliene

Turatia rotoarelor turbinelor mari este foarte lenta – in jur de 10 rotatii/minut, deci nu provoaca si nici nu induce nici un fel de senzatie negativa.
Vizual turbinele au design elaborat, atragator si sunt vopsite in culori pastelate sau alb (cel mai frecvent). Cel putin la inceputul promovarii parcurilor eoliene industriale in Romania, acestea vor constitui o atractie turistica semnificativa, iar vizitarea parcului cu urcarea in nacela unei turbine poate deveni un punct important de atractie. Ocuparea terenului este minima in arealul amenajat (circa 0,1% din total) – ca si in cazul liniilor electrice – putandu-se utiliza in continuare terenul pentru agricultura sau pasunat.

Eolienele ca sursa de zgomot si vibratii

Ca orice echipament industrial si turbinele eoliene produc in functionare zgomote, datorita sistemelor mecanice in functionare, a despicarii aerului de palele in rotire sau a trecerii palelor prin dreptul stalpului de sustinere, cand se produce o comprimare a aerului.
Pentru a nu avea un impact negativ in special in zonele dens populate, sursele de zgomot sunt foarte riguros controlate de fabricantii de turbine si se iau masuri tehnologice speciale pentru fiecare sursa. Asa se face ca in urma unor masuratori in natura, fabricantii dau garantii ferme asupra limitei superioare a zgomotelor produse de turbina respectiva.
Principalul impact pus in discutie pentru protejarea mediului este cel legat de impactul pasarilor zburatoare cu rotoarele turbinelor eoliene in miscare, precum si perturbarea habitatului (la sol), daca in areal se afla colonii semnificative de pasari. Aceasta problema a suscitat – inca de acum mai bine de un deceniu – intense dispute in tarile vest europene promotoare ale tehnologiei. Din acest motiv, in multe tari au fost demarate multiple studii de impact cu pasarile.
Astazi in tarile vest-europene ecologistii si promotorii centralelor eoliene au ajuns la un consens: impactul dintre turbinele eoliene si pasari este mai mic decat se afirmase la inceput si in orice caz mai redus decat impactul altor activitati umane ca vanatoarea, transportul rutier si aerian, sau chiar existenta structurilor statice ca stalpii si liniile electrice ori a cladirilor inalte, de care pasarile se ciocnesc deoarece le vad greu. (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *