Parcurile de eoliene sunt, se pare, viitorul Dobrogei

Parcurile de eoliene sunt, se pare, viitorul Dobrogei

Parcurile de eoliene sunt, se pare, viitorul Dobrogei. Mai toate primariile vor sa-si instaleze cateva eoliene care sa le asigure consumul de energie electrica la scoli, gradinite si toate celelalte institutii din localitate fara sa plateasca nimic. Mai nou, Consiliul Judetean Constanta vrea sa realizeze un parc eolian la Lumina, astfel ca, luna aceasta, va semna un protocol cu autoritatea locala din comuna.

Societatile de profil au „mirosit“ ca Dobrogea este o regiune numai buna pentru a scoate profit de pe urma centralelor eoliene, asa ca in mai tot judetul Constanta au „rasarit“ mori de vant care umfla conturile firmelor investitoare. Dar nu numai firmele au realizat potentialul zonei, ci si primariile si chiar Consiliul Judetean Constanta (CJC). In ultima sedinta a autoritatii judetene s-a aprobat preluarea in administrare a unui teren aflat in domeniului privat al comunei Lumina, in suprafata de 18.492 mp, situat in extravilanul localitatii. Terenul, catalogat drept pasune, va fi folosit pentru realizarea obiectivului „Parc eolian Lumina“. Preluarea terenului mentionat se va face prin protocol de predare – primire incheiat intre Consiliul Judetean Constanta si Consiliul Local al comunei Lumina in termen de 30 de zile de la data adoptarii hotararii CJC. In expunerea de motive atasata hotararii, autoritatea judeteana considera ca eficienta energetica este un factor important al competitivitatii economice si reprezinta o preocupare constanta la nivel european si national. In acest sens, Consiliul Judetean Constanta, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), intentioneaza realizarea obiectivului „Parc eolian Lumina“. Consiliul Local Lumina a aprobat incheierea protocolului cu CJC in prima sedinta ordinara din acest an.

 

Energie fara poluare

„Vantul este o sursa regenerabila de energie ce poate rezolva problemele energetice ale Romaniei. Cu ajutorul puterii vantului, putem produce energie curata fara a distruge mediul inconjurator. Tehnologia utilizata permite transformarea energiei eoliene in energie electrica evitand poluarea mediului, intr-o perioada in care producerea si utilizarea energiei conventionale inseamna poluare in aer, apa si sol. Construirea parcurilor eoliene contribuie la dezvoltarea comunitatilor si previne poluarea mediului inconjurator. Dezvoltarea fermelor eoliene conduce la crearea directa sau indirecta a locurilor de munca, beneficii pentru comunitate, dezvoltarea imaginii comunitatii si mentinerea unui mediu sanatos“, se arata in expunerea de motive. Pe langa mediu, autoritatile urmaresc producerea de energie electrica necesara alimentarii unei localitati fara sa scoata niciun ban din bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *