Parcurile eoliene din Baleni si Frumusita sunt in impas dupa schimbarile legate de subventiile pentru energia verde

Consumul de energie regenerabil? a crescut anul trecut, în România, cu 75,7%
Parcurile eoliene din Baleni si Frumusita sunt in impas dupa schimbarile legate de subventiile pentru energia verde
Parcurile eoliene din Baleni si Frumusita sunt in impas dupa schimbarile legate de subventiile pentru energia verde

Cele doua parcuri eoliene care ar fi trebuit construite de Electrica si GDF Suez Energy Romania in zona localitatilor galatene Frumusita si Baleni sunt in mare impas. Daca GDF a anuntat inca de acum trei luni ca vinde la licitatie 60 procente din proiectul de la Baleni (parc eolian de 90 de MW in valoare totala de peste 90 de milioane de euro), Electrica a facut anuntul acum cateva zile.

Compania Electrica SA isi anunta in urma cu trei ani intentia de a construi doua parcuri eoliene, in valoare de 100 de milioane de euro. In urma cu cateva zile conducerea executiva a companiei a anuntat ca reevalueaza oportunitatea acestei investitii, in contextul reducerii sprijinului acordat de stat energiei regenerabile.

„Reevaluam aceste proiecte, unul in comuna Frumusita, iar celalalt la Chirnogeni, judetul Constanta, dupa ce sprijinul acordat de stat a fost diminuat”, a declarat recent directorul general al Electrica SA, Ioan Rosca.

Alegerea zonei Frumusita pentru construirea parcului eolian de 45 MW a fost motivata de faptul ca potentialul eolian din zona Podisului Covurlui este echivalent cu energia produsa de doua reactoare de la Cernavoda.

Masurile de esalonare, pana in 2017-2018, pentru plata a 50% din subventiile acordate pentru productia de energie eoliana, respectiv plata unui singur certificat verde, de 58 euro, pentru un MW de energie eoliana, fata de doua certificate verzi, in valoare de 116 euro/MW, cum era pana acum, pare sa aiba efect si asupra intentiilor companiei Gas de France Suez Energy Romania.

Componenta a grupului francez GDF Suez, compania care detine doua proiecte de parcuri eoliene in judetele Galati si Braila, intentioneaza sa vanda 60% din participatiile la parcul eolian de la Baleni, judetul Galati.

In luna decembrie GDF Suez Energy Romania a achizitionat firma de proiect „Alizeu Eolian” care urma sa construiasca parcul eolian cu o capacitate de 50 MW in comuna Baleni, investitie cifrata la 90 milioane de euro. Prin vanzarea pachetului de actiuni, GDF Suez va deveni actionar minoritar, dar va participa in continuare la dezvoltarea proiectului.

Primarii din cele doua localitati sunt dezamagiti pentru ca isi puneau mari sperante in taxele pe care le-ar fi adus la buget de pe urma acestor eoliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *