Parcurile, invinse de interese imobiliare

Haosul urbanistic se vede in Timisoara, din Piata Operei, pana in cartierele rezidentiale, de la periferie

Atacul asupra zonelor verzi este principala problema a orasului, spun specialistii in urbanism. Adrian Ionasiu, presedintele Ordinului Arhitectilor Timisoara, spune ca totul pleaca de la lipsa de respect a administratiei timisorene pentru zonele verzi.

„Totul pleaca de la faptul ca Primaria Timisoara vede parcurile ca pe niste spatii virane, bune de construit”, spune arhitectul Ionasiu. In Parcul Copiilor, administratia locala intentioneaza sa construiasca un sediu administrativ, locuri pentru cafenele, cofetarii si chiar o minidiscoteca pentru copii.

Viceprimarul Adrian Orza spune ca nu e vorba despre cladiri mari, care sa fure din spatiul verde actual. In aceasta zona verde insa nu a existat niciodata vreo cladire, ci doar mici chioscuri care nu au fundatie si pentru care nu s-au taiat copaci.

Ciopartesc toate parcurile

Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a decis sa atace in contencios administrativ acest proiect. „Parcul Copiilor se doreste a fi concesionat pe 25 de ani unei firme. Sub masca unei dezvoltari pentru un parc pentru copii, se doreste profit pentru o anumita firma”, declara prefectul de Timis. „Parcul Copiilor este o mare magarie produsa pe vremea lui Ceausescu.

Acest parc a fost facut pentru a bloca accesul pe malul Begai la Hotel International, care era casa lui Ceausescu inainte de 1989. Functiona ca tampon intre oras si casa lui Ceausescu”, explica arhitectul Ionasiu. Un alt parc in care sunt prevazute constructii „pentru modernizare” este Parcul Botanic.

Primaria vrea sa amenajeze aici sere, un sediu administrativ si grupuri sanitare. Parcul Central este si el vizat de un proiect care presupune construirea unui bazin olimpic. In primul mandat al actualului primar, Gheorghe Ciuhandu, s-a construit un hotel si un sediu de regie locala in Parcul Poporului. In 2005, un sfert din Parcul Padurice Giroc a devenit santier, aici ridicandu-se un centru religios neoprotestant.

„Modernizare” – aceasta este justificarea autoritatilor pentru slutirea orasului

Zonele de case, distruse de oportunisti imobiliari

In primavara anului 2007, Consiliul Local Timisoara a aprobat o hotarare, HCL 140, care permite construirea de locuinte colective, cu regim de inaltime care depaseste nivelul zonei cu doua etaje. Ulterior, in zonele de case din oras au aparut blocuri cu doua etaje si mansarda, spre disperarea proprietarilor de case. Acestia au infiintat o asociatie care a dat in judecata primaria, pentru ca s-a incalcat Planul Urbanistic General. HCL 140, din 2007, a fost atacata de Prefectura Timis.

„Mergem cu actiunea legala impotriva HCL 140 pana la CEDO daca este cazul pentru ca ni se aduc grave prejudicii”, spune Rodica Militaru, presedintele Asociatiei Proprietarilor din Zonele de Case. Oamenii spun ca dupa aparitia blocurilor nu mai face fata infrastructura. Canalizarea este suprasolicitata, strazile sunt pline cu masini.

Sandrama in Piata Operei

Emblematic pentru haosul din Timisoara este cazul unei constructii edificata in Piata Operei. O hala din barne de otel si sticla acopera doua dintre intrarile in pasajul subteran din fata Operei. Constructia acopera insa si vederea asupra Operei din Piata Huniade.

Initial, primarul Ciuhandu a refuzat sa autorizeze proiectul, emitand chiar si o dispozitie de demolare. Apoi s-a razgandit. In noiembrie 2006 a semnat o autorizatie de constructie intitulata „Amenajare intrare si refacere toalete”, in conditiile in care la fata locului s-a edificat ditamai cosmelia. In 2007, primarul a prelungit autorizatia pentru constructia in care va functiona un restaurant.

Reprezentantii firmei care va exploata spatiul spun ca se va mai ridica o hala pe cealalta parte a pietei, pentru a fi acoperite si celelalte doua scari de acces in Pasaj. Proiectului nu i-a cazut victima doar centrul orasului, ci si fostul arhitect-sef Radu Radoslav, care a demisionat din functie dupa ce primarul a autorizat ceea ce va ramane in istorie cea mai complexa amenajare a unei toalete din Banat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *