Parcurile naturale si nationale din Banat, si nu numai, o mina de aur pentru Romania! Cum aducem turistii in ele?

Parcurile naturale si nationale din Banat, si nu numai, o mina de aur pentru Romania! Cum aducem turistii in ele?

Parcurile naturale si nationale din Banat, si nu numai, o mina de aur pentru Romania! Cum aducem turistii in ele?

Parcurile nationale sunt adevarate comori naturale, care adapostesc specii rare si cuceresc prin peisaje spectaculoase. Departe de a fi promovate cum se cuvine, par a fi mai degraba zone in care turistul obisnuit ajunge cu greu, iar localnicii nu au niciun avantaj de pe urma frumusetilor si traditiei locale. Regia Nationala a Padurilor Romsilva are in plan sa schimbe situatia.

Numai in zona Banatului, avem 3 Parcuri Nationale: Semenic – Cheile Carasului, Cheile Nerei – Beusnita si Domogled – Valcea Cernei, si 1 Parc National: Lunca Muresului.
Romsilva are in administrare 860.000 de hectare de parcuri nationale si naturale. Pe langa zonele strict protejate, in parcurile nationale exista si zonele de dezvoltare durabile, unde se pot dezvolta activitati traditionale.

“Noi, ca administratie, suntem interesati sa gasim posibilitati alternative de desfasurare a unor activitati in aceste zone. Sa nu credeti ca daca exista un parc natural sau un parc national  este interzis a se face ceva acolo. Se pot desfasura activitati traditionale, activitati mestesugaresti pe acea suprafata. Fara sa conturbe peisajul sau ecosistemul sau habitatul delimitat pentru a fi protejat in acea zona ” a explicat pentruopiniatimisoarei.ro Adam Craciunescu, directorul general Romsilva.

O combinatie intre frumusetile naturale ale locurilor si traditie se poate dovedi castigatoare. Trebuie insa pastrat echilibrul intre ocrotirea naturii si implementarea turismului, cu toate facilitatile de care este nevoie pentru dezvoltarea acestuia.

Pentru a pune in practica toate aceste planuri este nevoie insa de bani. O solutie ar fi alocarea unor fonduri mai mari de la Ministerul Mediului.

Mai putine rable la casat, mai multi bani pentru parcurile nationale


Plecat de la Timisoara la Bucuresti, in functia de director al Romsilva, Adam Craciunescu spune ca a gasit o sursa de finantare pentru parcuri.

 “ Finantarea tot timpul este o batalie amara la Ministerul Mediului, pe aceste resurse pe care le incaseaza  prin Fondul de Mediu. Nu s-a reusit sa se dea un procent, doua, trei si pentru parcuri. Acest fond de mediu se incaseaza. Se incaseaza si de la Regia Padurilor pentru materialul lemnos exploatat, se incaseaza pentru fiecare exploatatie de resurse minerale, se incaseaza de la foarte multe societati comerciale care-si desfasoara activitatile cu resurse naturale. Acest fond de mediu trebuia dirijat si spre administrarea acestor parcuri (…). E programul Rabla anul acesta care cheltuie bani foarte multi, urmand poate ca, in anii urmatori, sa mai reducem programul Rabla, ca s-a mai facut curatenie printre utilaje si printre masini in asa fel incat poate sa rupa si cateva procente pentru parcurile naturale si nationale”,  a mai spus directorul general Romsilva.

Exista si posibilitatea accesarii unor fonduri, asta cu atat mai mult cu cat, daca pana acum populatia din zonele parcurilor nationale avea o opozitie surda fata de schimbare, acum multi localnici au inteles care sunt avantajele pe care ecoturismul le poate aduce asezarilor lor.

Deocamdata, Romsilva si-a fundamentat bugetul pe 2014, acesta este aprobat prin Hotare de Guvern si sustine in continuare administrarea acestor parcuri cu 3 milione de euro.

La nivel national au fost desemnate un numar de 13 parcuri nationale care acopera o suprafata de cca. 316 mii de ha.

Parcurile naturale desemnate in Romania sunt in numar de 15 si cumuleaza o suprafata de cc. 562 mii de ha.1 Iun 2014 - Sursa: Opinia TimisoareiArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016