Parisul a fost pentru patru zile capitala „verde” a lumii

Peste 200 de inovatii tehnologice pentru protectia mediului si 40.000 de vizitatori la Pollutec Horizons, cel mai mare targ de mediu din lume.
Organizat ca o imensa masa rotunda, la care s-au asezat inventatori, oameni de afaceri, jurnalisti si oameni obisnuiti, preocupati de problemele de mediu din intreaga lume, Pollutec Horizons a fost in mod cert o reusita. Francezii au condus in superioritate numerica acest targ, iar Romania a fost pentru prima data invitata, ca nou stat-membru UE.

E primul an in care Parisul isi asorteaza luminile de sarbatori de pe batranul Champs Elysees cu trendul ecologic. Saptamana trecuta, primarul Parisului, Bertrand Delanoe, si actrita Vanessa Paradis au aprins cele aproape un milion de beculete ecologice de pe celebrul bulevard. Potrivit responsabililor din cadrul primariei, beculetele ecologice vor da o lumina mai puternica si vor reduce costurile cu aproape 70 la suta.

Tot saptamana trecuta, Parisul a organizat Pollutec Horizons, cel mai mare targ de solutii tehnologice pentru protectia mediului, un eveniment cu o traditie de 13 ani in Franta. Devenit pentru patru zile capitala „verde” a lumii, Parisul a frematat in imensul „Parc des Expositions” inundat de oameni de afaceri din toate colturile lumii.

Toti erau interesati de solutii ecologice pentru businessurile lor. La targul organizat sub sloganul „Salonul de azi e pentru mediul de maine” au participat 35 de tari, printre care, pentru prima data, si Romania, in calitate de invitata ca nou stat-membru UE.

Nemtii au venit cu utilaje-gigant de decontaminare a solurilor Altfel spus, ne-am deschis si noi un ochi mai aproape de „marea piata verde”. „Dau credit acestui salon, pentru ca sunt convins ca revolutia ecologica este una economica si tehnologica. Intreprinzatorii care nu vireaza spre comportamentul dezvoltarii durabile vor fi curand exclusi de piata”, a declarat in cadrul targului Jean-Louis Borloo, ministrul ecologiei, dezvoltarii si amenajarii durabile din Franta.

„Tocmai am finalizat la sfarsitul lunii octombrie un asa-numit -Plan national de mediu-. Eu cred ca protectia mediului nu trebuie sa fie o insumare de initiative izolate, ci o miscare la nivelul intregii societati”, a precizat Borloo.

Pollutec a intretinut trendul eco nu numai prin exponatele prezente, dar si prin colturile special amenajate pentru vizitatori destinate colectarii selective a deseurilor si prin mancarea bio pusa la dispozitie in restaurantele din incinta salonului.

De asemenea, din loc in loc, pe zidurile cladirii au fost afisate fotografii de mari dimensiuni, care ilustrau efectele recente ale incalzirii globale. Uragane, inundatii, seceta – toate astea vorbeau pe limba schimbarilor climatice despre pericolele la care suntem expusi.

Totodata, organizatorii au creat un „job center”, unde oamenii dornici de o slujba legata de protectia mediului puteau aplica la firmele celor 1.500 de expozanti. Iar in centrul incintei de peste 50.000 de metri patrati au fost expuse cele mai cunoscute publicatii de mediu din lume. Acolo am lasat si un numar din „Adevarul Verde”.

Carbonul activ si nanotehnologia, in voga

Ineditul din acest an al targului a constat in introducerea a trei noi sectiuni – „Energie si schimbari climatice”, „Reutilizarea resurselor” si „Achizitii ecoetice”. De asemenea, cele peste 200 de inventii expuse au facut ca targul de anul acesta sa fie cel mai bogat in inovatii.

Din randul lor s-au distins inventiile legate de reducerea poluarii aerului, bazate pe asa-zisele VOCs (volatile organic compounds), care activeaza carbonul. In ceea ce priveste poluarea fonica, inventiile au fost reprezentate de casti de protectie, de pereti izolatori si obiecte decorative care functioneaza ca absorbante de sunet. O alta nota originala a fost data de solutiile in situ de decontaminare a solurilor. Sectorul deseurilor a avut ca noutate extractia energiei din gunoiul organic. Iar cel al optimizarii resurselor s-a distins prin strategii de management al „apei de ploaie”.

Metanul, ca sursa de energie

Legat de noi surse de energie si combaterea gazelor cu efect de sera a intrat indraznet pe piata generarea metanului, ca sursa de energie; iar ca mijloace de conservare a energiei s-a dezvoltat sectorul constructiilor izolante.

Managementul riscului a ajuns la o oarecare maturitate mai ales in zona protectiei muncii – s-au dezvoltat tot mai multi producatori de masti si echipamente specializate. Iar nanotehnologia a devenit o provocare din ce in ce mai mare pentru producatorii de solutii tehnologice de mediu. Un exemplu sunt Laboratoarele Nationale Sandia, din SUA. Cercetatorii de la Sandia urmaresc sa construiasca nanodispozitive capabile sa rupa molecula de apa, cu perspectiva trecerii la economia bazata pe hidrogen.

Cu ajutorul unor nanotuburi, ei reusesc descompunerea apei in hidrogen si oxigen, atunci cand tuburile sunt expuse la lumina.

„Le Pelican” – masina electrica … Ultravioletele ucid bacteriile din apa

Sistemele pentru purificarea aerului si a apei care lucreaza cu carbon activ au fost printre cele mai curtate produse la Pollutec. Carbonul activ este, in general, folosit in cazul apei pentru eliminarea materiei organice, a clorului si in corectarea gustului, mirosului si a culorii, prin procesul de osmoza inversa. „Norit”, firma din SUA cu cea mai mare vechime in purificarea apei cu ajutorul carbonului activ, de aproape 80 de ani, a fost si ea prezenta la targ.

Yann Ladoucette, director de vanzari la Norit, ne-a declarat ca si piata europeana se deschide incet-incet spre acest tip de sisteme, de aceea mizeaza tot mai mult pe ea. „Fie industria berii, a sucurilor sau a medicamentelor, toate apeleaza mai nou la purificarea apei cu carbon activ”, spune Yann Ladoucette.

Bio-UV, o alta companie specializata in purificarea apei, a venit cu totul alta solutie – ultravioletele. „Noi garantam mai ales eliminarea riscului produs de „legionella”, o bacterie care cauzeaza „boala legionarului” si o forma mai usoara, numita febra Pontiac.

Se pare ca o sursa importanta ar fi turnurile de racire ale instalatiilor de aer conditionat si sistemele de apa calda menajera. Simptomele bolii seamana cu cele ale gripei: febra, frisoane si tuse uscata. Tratarea cu ultraviolete elimina contaminarea cu aceasta bacterie”, spune Claudie Vergnes, reprezentanta Bio-UV la Pollutec.

Reciclarea becurilor, cu traditie in Franta

Italienii au expus un sistem inovativ de compactare a resturilor alimentare. Acesta separa solidele de lichide; solidele sunt stranse intr-un sac, lichidele intr-un rezervor. Atat acumularile lichide, cat si cele solide sunt plasate pe niste suporturi mobile, incat sunt usor de transportat pana la ghena. „Superlizzy reduce volumul gunoiului pana la 90%. Este o solutie foarte eficienta mai ales pentru restaurantele gen fast-food”, spune Desire Rocchi, director de vanzari al firmei italiene „Co.ma.ri”.

Reprezentantii „Recylum”, cea mai mare firma de reciclare a becurilor din Franta, au atras atentia asupra celor 24 milioane de becuri, care sunt consumate anual si care constituie o povara pentru mediu. „Reciclam lampile in proportie de 98%… sticla reciclata devine materie prima pentru fabricantii de lampi noi, mercurul este reciclat si poate fi refolosit, la fel si fierul, si aluminiul. Iar pulberile fotoluminiscente sunt stocate in centre speciale, dupa ce au fost demercurizate”, explica Antoine Lepage, director tehnic la „Recylum”.

Masinile hibrid au parcat in buricul targului

Si producatorii de masini au parcat in buricul Pollutecului ultimele lor produse „verzi”. Toyota Prius, o masina hibrid, a fost unul dintre ele. Avantajul acestui tip de motor este ca poate utiliza doua surse diferite de energie – benzina si electricitatea.

Toyota se lauda cu un milion de masini hibrid vandute in 10 ani si cu un Centru Tehnic de Reciclare a Automobilelor. Si Renault si-a expus modelele eco: Twingo, Clio, Megane si Scenic. Citroen si-a prezentat motoarele diesel HDi, care au un sistem de filtre si reduc emisiile cu 30%, pe cele hibrid (diesel/electrice), cum ar fi C4, si pe cele pe biodiesel si etanol. Atractia salonului au fost insa masinile electrice „Le Pelican”, produse de Eco-Mobilite din Franta.

S-au lansat detergentii eco si pixurile vegetale

Japonezii au adus in premiera plasticul antimicrobian, care elimina 99% din microbi si impiedica inmultirea acestora si asta fara vreun efect nociv asupra utilizatorului. Acest tip de plastic a fost gandit sa fie folosit mai cu seama in spitale, in industria farmaceutica si la fabricarea conductelor.

Francezii au expus pentru prima data detergentii ecologici sub doua forme: manual (Vegepro) si automatic (Vegecar). Detergentii ecologici sunt facuti dintr-o mixtura de porumb, sfecla si rapita. Tot francezii au venit in premiera cu catamarane din aluminiu pentru colectarea deseurilor de pe mare, care pot naviga chiar si in zone unde sunt intinse pete groase de petrol. Un alt exponat care s-a bucurat de popularitate a fost pixul vegetal, facut din porumb polylactic si 80% biodegradabil.

„Pentru 5 milioane de pixuri din plastic se folosesc 85.000 de litri pe benzina, cam cat ar consuma o masina noua pe o distanta de 1.100.000 de km prin Europa. Economisind 85.000 de litri de benzina, evitam eliminarea a 163 de tone de CO2. Uite, de asta m-am apucat sa fac pixuri din porumb”, spune zambind Alain, care a impartit la targ prezentari ale firmei sale, printate pe hartie reciclabila. Un alt sistem original prezentat la Pollutec a fost „Pevechouc”, destinat reciclarii PVC-ului si textilelor.

Bumbac bio si mesaje antipesticide

Moda sacoselor reutilizabile i-a prins in mreje de ceva timp pe iubitorii de mediu din Franta si asta a dezvoltat o mica industrie. Ei vor sacose mari, compartimentate si rezistente, care sa poata fi folosite pe o durata mare de timp si in diverse situatii, ca sa nu mai apeleze la pungile de plastic ale supermarketurilor.
Cativa mari producatori de astfel de sacose au expus la Pollutec imprimand pe produsele lor mesaje eco-friendly. Si designerii vestimentari s-au ingramadit la Pollutec, etalandu-si creatiile, la care au folosit 100% bumbac bio.

„Terreo”, o linie de tricouri cu mesaje stridente contra pesticidelor, a imbracat, de asemenea, multi vizitatori. „Bumbacul obisnuit utilizeaza el singur 24% din pesticidele vandute in intreaga lume… In fiecare an, in India, mai mult de 1.000 de muncitori agricoli mor intoxicati de la plantatiile de bumbac…, asa ca sa ne intoarcem la natura”, zice Manuel Pichon, reprezentantul „Terreo”. Si accesoriile din bambus si lemn au avut mare trecere.

Blindati fie cu pliante, fie cu palarii verzi, cu sacose reciclabile, cu tricouri din bumbac bio sau cu idei noi de afaceri, cei peste 40.000 de vizitatori de la Pollutec se interesau deja la plecare de targul de anul viitor. Pana una-alta, au aflat ca, in mai 2008, in Algeria, va avea loc un salon international dedicat serviciilor si tehnologiilor apei. Multi si-au dat intalnire si acolo.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *