Parlamentarii sunt de acord cu introducerea unei taxe de salubritate pentru toti cetatenii si cu taxarea diferentiata a celor care colecteaza selectiv

Parlamentarii sunt de acord cu introducerea unei taxe de salubritate pentru toti cetatenii si cu taxarea diferentiata a celor care colecteaza selectiv

DESEURILE, DIN NOU PE MASA PARLAMENTARILOR ROMÂNI


In conditiile in care peste 50% dintre cetatenii romani nu platesc taxa de salubritate, iar tintele pentru reciclare cresc in fiecare an, membrii Parlamentului Romaniei reiau dezbaterile pe domeniul gestionarii deseurilor, nu mai putin de 3 proiecte de lege[1], inclusiv transpunerea cu intarziere a Directivei Europene 2008/98/EC, asteptandu-si votul in plen in aceasta sesiune parlamentara.

Membrii Parlamentului Roman sustin introducerea unei taxe de salubritate pentru toti cetatenii precum si taxarea diferentiata a celor care colecteaza selectiv deseurile. Concluzia survine in urma unui sondaj efectuat de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in randul parlamentarilor romani.

“Sistemul de management al deseurilor din Romania are nevoie de o reforma radicala pentru a face fata noilor cerinte impuse de directivele europene, iar instrumentele financiare sunt cele care pot produce schimbari structurale si pe termen scurt. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis sustine suprataxarea celor care arunca si incurajarea celor care recicleaza, iar acest deziderat poate fi atins prin cresterea taxelor la gropile de gunoi, astfel incat sa devina economic nefezabil sa se mai arunce deseuri ce pot fi reciclate” declara Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

REZULTATE PE SCURT

Introducerea taxei de salubritate

Majoritatea parlamentarilor (71%) au declarat ca ar fi de acord cu introducerea unei taxe de salubritate la nivel national. Doar 19% s-au declarat impotriva unei astfel de initiative, iar 10% nu au oferit un raspuns concret. Sustinerea acestei masuri este majoritara in randul tuturor grupurilor parlamentare, dar este mai puternica in randul reprezentantilor partidelor de la putere in raport cu opozitia.

Intrebarea: Este necesara introducerea taxei de salubritate pentru toti cetatenii?

Rata de aprobare cea mai scazuta a fost inregistrata in randul parlamentarilor PNL (57%), dar tot in grupurile parlamentare ale PNL a fost inregistrata si cea mai mare pondere de respondenti nehotarati.

Taxarea diferentiata pentru colectarea selectiva a deseurilor

In ce priveste incurajarea colectarii selective a deseurilor prin taxare diferentiata, sustinerea acestei masuri din partea parlamentarilor este lipsita de echivoc (86%). Doar 9% dintre alesi au declarat ca nu ar fi de acord cu o astfel de masura.

Intrebarea: Este necesara taxarea diferentiata a celor care colecteaza selectiv deseurile fata de cei care le amesteca?

Sondajul Ecopolis a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2010, pe un esantion reprezentativ de 211 parlamentari, deputati si senatori, din totalul de 469 de membri ai Parlamentului de la acel moment. Esantionul a pastrat structura populatiei cercetarii, in functie de apartenenta la grupurile parlamentare. Chestionarul aplicat a fost unul standardizat, cu 2 intrebari inchise.

Pentru mai multe informatii despre acest sondaj Ecopolis: Irina Dobrita, [email protected], Tel: 0726 281 894


[1] Este vorba despre a) Transpunerea directivei cadru privind regimul deseurilor PL-x nr. 415/2011 Proiect de Lege privind regimul deseurilor, b) Pl-x nr. 814/2010 Propunere legislativa privind recuperarea si reciclarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje de bauturi (PET-uri) si c) PL-x nr. 713/2010 Proiect de Lege pentru modificarea alineatului (2) al articolului 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *