Parlamentul European a votat transferarea deciziei de cultivare a organismelor modificate genetic spre guvernele tarilor membre

Parlamentul European a votat transferarea deciziei de cultivare a organismelor modificate genetic spre guvernele tarilor membre

Statele membre UE ar trebui sa fie cele care sa decida interzicerea sau restrictionarea cultivarii organismelor modificate genetic. Decizia a fost luata marti, 5 iulie, de catre deputatii europeni, care au adoptat revizuirea legislatiei existente – adoptata cu 548 voturi pentru, 84 impotriva si 31 abtineri. Aceasta va fi transmisa Consiliului European pentru discutii suplimentare.

Raportoarea Corinne Lepage (ALDE, FR) a declarat in cadrul dezbaterii: „Sunt incantata ca Parlamentul a ajuns la un acord cu privire la un subiect asa de dificil precum OMG-urile, care de multi ani este o cauza de preocupare pentru cetateni. In cazul in care Consiliul reuseste sa adopte o pozitie comuna, acest acord echilibrat va oferi statelor membre si regiunilor dreptul de a nu cultiva OMG-uri daca nu doresc acest lucru”.

In consecinta, fiecare stat din Uniunea Europeana ar putea decide restrictionarea sau interzicerea cultivarii plantelor modificate genetic pe teritoriul sau. Parlamentul European a aprobat un proiect de lege care ar da guvernelor nationale o derogare de la normele UE, dar in acelasi timp acestea ar ramane membre ale pietei unice de bunuri. Scopul este de a accelera aprobarile pentru a produce seminte de plante modificate genetic de companii precum Monsanto Co, scrie Bloomberg.

Concernul american Mosanto este cea mai mare companie biochimica din lume, recunoscuta pentru lobby-ul intens pe care il face la Bruxelles pentru introducerea cultivarii OMG pe scara larga in UE. Coincidenta sau nu, actualul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara a fost angajat al acestui concern, potrivit CV-ului sau.

In Romania, desi din 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE, este interzisa cultivarea de OMG-uri, s-au cultivat si se cultiva in continuare sortimente de porumb obtinut prin bio-tehnologie, chiar de firma Mosanto. Iata lista suprafetelor cultivate anul trecut – conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cele 27 de state din Uniune au pozitii diferite in privinta sigurantei unor asemenea alimente provenite din organisme modificate genetic si de aceea permisiunea de la Bruxelles este mereu greu de obtinut in momentul in care o tara vrea sa cultive astfel de plante. In plus, politica in legatura cu acest subiect a atras mereu nemultumirea statelor partenere, in special a Statelor Unite ale Americii. In prezent, fiecare produs care se vinde intr-un stat de pe teritoriul UE trebuie sa fie aprobat si certificat de autoritatile europene pentru a putea fi vandut oriunde in Uniune.

“Este necesar sa respectam drepturile fiecarui stat membru, cand vine vorba despre folosirea propriului teritoriu,” a declarat Corinne Lepage, europarlamentar din partea Frantei, unul dintre sustinatorii masurilor aprobate marti in parlamentul de la Strasbourg. Guvernele fiecarui stat membru trebuie sa-si arate acum sprijinul sau respingerea fata de aceasta noua lege, inainte ca regula sa capete aprobarea finala a Uniunii Europene. De mentionat, majoritatea guvernelor se opun acestor masuri.

Guvernele au amenintat, in luna octombrie 2010, ca vor respinge propunerea facuta in urma cu un an de Comisia Europeana. Ministrii mediului din state precum Franta sau Germania au spus ca regulile propuse ar putea scinda politica de schimburi a Uniunii Europene.
organismele modificate genetic acceptate in UE sunt: bumbacul, porumbul, proteinele bacteriene, culturile de drojdie, rapita cu seminte oleaginoase, cartofii, soia, sfecla de zahar
tarile care interzic organismele modificate genetic, invocand clauza de salvgardare: Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Germania si Luxemburg
alimentele provenind de la organismele modificate genetic nu sunt pe placul a 61% dintre europeni, 21% cred ca aceste alimente sunt sigure, 53% cred ca acestea pot fi daunatoare (Eurobarometrul, 2010)
organismele modificate genetic sunt cel mai frecvent utilizate in SUA. 93% din totalul culturilor de soia si 86% din totalul celor de porumb sunt modificate genetic (conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite).

Comisia europeana, institutia care reglementeaza politicile Uniunii Europene, vrea sa extinda ponderea Europei pe piata de 11 miliarde dolari a semintelor elaborate prin bio-tehnologie (modificate genetic).

La nivel national, insa, mai mult de jumatate dintre statele UE se opun cultivarii de OMG. Sondajele facute in randul consumatorilor europeni arata opozitia ferma a acestora fata de alimentele provenite din plante sau animale modificate genetic. Acestia se tem in special de riscuri, cum ar fi rezistenta la antibiotice umane si dezvoltarea de asa-numite „super-ierburi”, care sunt imune la ierbicide.

Alimentele obtinute prin inteventie genetica, de la la porumb pana la seminte de floarea-soarelui, au fost modificate pentru a capata diverse calitati. Un exemplu ar fi rezistenta la diferite ierbicide. In 2004, Uniunea Europeana a incheiat un moratoriu de 6 ani pentru interzicerea OMG, dupa inasprirea regulilor de etichetare a produselor si dupa crearea unei agentii speciale pentru alimente, care sa monitorizeze aplicarea regulilor.

In 2006, insa, Organizatia Mondiala a Comertului a decis ca moratoriul UE este ilegal. De atunci au fost permise importurile de OMG pentru alimentatie si furaj, in schimb cultivarea acestor organisme nu este permisa nici in ziua de astazi, cu exceptia cartofului dezvoltat de BASF SE, folosit pentru productia de amidon industrial.

Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizatiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza facuta de Comisa Europeana pe baza evaluarii formulate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfasura in continuare la nivel european in concordanta cu deciziile luate de statele membre, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Parlamentului European.

Greenpeace saluta initiativa, dar avertizeaza asupra consecintelor

Organizatia nonguvernamentala Greenpeace, una dintre cele mai critice de acest fel la adresa organismelor modificate genetic, saluta ideea de a da fiecarei tari posibilitatea de a interzice cultivarea OMG, dar sustine totodata ca restrictiile nationale nu sunt substitute ale unei testari mai putin atente si a unei relaxari in legatura cu acest subiect la nivelul UE.

Momentan, insa, aceasta noua propunere are nevoie de aprobarea tuturor guvernelor nationale pentru a intra in aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *