Parlamentul European cere Poloniei sa examineze impactul exploatarii gazelor de sist asupra consumului de apa

Parlamentul European cere Poloniei sa examineze impactul exploatarii gazelor de sist asupra consumului de apa
Parlamentul European cere Poloniei sa examineze impactul exploatarii gazelor de sist asupra consumului de apa

Un grup de membrii ai Parlamentului European a cerut autoritatiilor poloneze sa examineze impactul explorarii si exploatarii gazelor de sist asupra consumului de apa.

Fiecare put de explorare foloseste aproximativ 20 000m cubi de apa, a spus Ministrul de mediu unei delegatii de la comitetul parlamentar de petitii in mai. Circa 50 de puturi de explorare sunt in functionare, reprezentand 1% din consumul national de apa. Autoritatiile poloneze pot subestima grav cantitatea de apa necesara, au sustinut MPE intr-un raport publicat saptamana trecuta. In Polonia, a fost acordat un numar total de 108 licente de explorare, niciuneia fiindu-i inca permisa extractia comerciala. Membrii Parlamentului European au amintit un studiu din 2011 facut de Centrul European pentru Consum si Productie Durabila care sustinea ca Polonia are putine resurse de apa.

Persoanele care au cerut o investigare parlamentara sustin ca regiunile cu cantitati mari de gaze de sist, cum sunt Wielkopolska, Mazowosze si Lublin, sufera deja de lipsa de apa.

Cu toate acestea, oficialii polonezi au spus delegatiei parlamentare ca, la un put de explorare din Łebień, cantitati mari de apa au fost colectate pe parcursul a cateva luni, ceea ce inseamna ca nu a fost nicio descrestere a cantitatii de apa subterana. Pentru a trage apa de suprafata sau de subteran, companiile trebuie sa obtina un permis si sa plateasca taxe.

Separat, membrii Parlamentului European au spus ca problema emisiilor de dioxid de carbon nu a fost pe intreg examinata in studiile poloneze ce sustin planurile de exploatare a gazelor de sist.

Un studiu de anul trecut al Comisiei Europene a descoperit ca emisiile de la generarea de electricitate pe baza gazelor de sist erau cu 4-8% mai mari decat in cazul gazului conventional folosit in Europa, au mentionat Membrii Parlamentului European. De asemenea, studiul din 2012 a descoperit ca emisille de la generarea electricitatii pe baza gazelor de sist erau cu 41-49% mai mici decat cele de la carbuni.

Concluziile delegatiei privind problemele de mediu legate de gazele de sist in Polonia au fost diluate in urma obiectiilor unor parlamentari europeni polonezi din zona grupurilor politice de dreapta, sustine o sursa.

Din aceasta cauza, raportul finalizat nu trage concluzii legate de implementarea directivei poloneze de evaluare a impactului asupra mediului. In iulie, guvernul a adoptat noi legi care scutesc efectiv toate puturile de explorare. Anul viitor, Ministrul polonez al mediului va prezenta raportul cu privire la 7 proiecte de monitorizare a puturilor de explorare a gazelor de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *