Parlamentul European este din ce in ce mai „verde”

Cei 736 de deputati si cei 6.000 de functionari de la Parlamentul European isi desfasoara activitatea in 23 de cladiri in Bruxelles, Luxembourg si Strasbourg. Munca dintr-o institutie uriasa transnationala mai implica si numeroase calatorii. Parlamentul European face insa multe eforturi pentru a minimiza impactul negativ al activitatii sale asupra mediului inconjurator.
Activitatea Parlamentului European implica nu numai resurse umane, ci si electricitate, apa, combustibil si hartie pentru tiparit. Inovatiile tehnologice si gandirea ecologica ajuta insa la reducerea substantiala a epuizarii resurselor.
pompa pentru energie geotermica
Catre un parlament ecologic

Numarul total de persoane ce lucreaza la un moment dat in interiorul Parlamentului (deputati, asistenti, functionari, furnizori, ziaristi si reprezentanti ai grupurilor de interese) poate depasi 10.000. In plus, Parlamentul este tot timpul in miscare: deputatii europeni calatoresc de la Bruxelles la Strasbourg si in tara in care au fost alesi, delegatiile parlamentare trimit misiuni in tarile terte etc.

Parlamentul European

* 736 de deputati europeni
* aproximativ 6.000 de angajati
* isi desfasoara activitatea in 23 de cladiri (in Bruxelles, Luxembourg si Strasbourg)
* coordoneaza 33 de birouri de informare in statele membre UE
* din suprafata totala de 1.000.000 m2, 80% este conforma cu standardele EMAS
* emisiile de gaze cu efect de sera in 2006 echivaleaza cu 114 mii de tone de CO2.

Parlamentul European are ca obiectiv reducerea emisiilor proprii cu 30% pana in 2020. Noile sale cladiri sunt construite si intretinute cu tehnologii ecologice, viitoarea anexa a cladirii Konrad Adenauer din Luxemburg urmand sa fie cea mai „verde” cladire din lume.

Gandind si actionand „verde”

Parlamentul European doreste ca, pana in 2019, toate cladirile sale sa produca toata cantitatea de energie pe care o consuma. Printre noile tehnologii si masuri luate de institutie se numara:

* folosirea energiei „verzi” in proportie de 100% (din ianuarie 2008)
* peste 90% din calculatoare au monitoare cu consum redus de energie
* calculatoarele si luminile sunt inchise automat seara
* imprimante care tiparesc fata-verso
* incurajarea personalului sa foloseasca transportul in comun
* biciclete gratuite pentru angajati
* peste 50% din deseuri sunt reciclate.

Cu toate aceste, multe lucruri trebuie imbunatatite (sistemul de aer conditionat si cel de incalzire), iar masinile oficiale vor fi inlocuite cu automobile hibride sau mai putin poluante.

Pentru sensibilizarea europenilor la problemele mediului inconjurator, Parlamentul European organizeaza intre 24 iunie si 15 iulie „Saptamana Verde”, in care vor fi prezentate masuri practice de combatere a incalzirii globale si care va include o expozitie privind schimbarea climatica in Arctica.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *