Parlamentul European nu reuseste sa imbunatateasca raspunsul Europei la schimbarile climatice

parlamentul europeanBruxelles, 7 Octombrie 2008 – Membrii Parlamentului European care au votat ieri in cadrul Comitetului de Mediu au confirmat raspunsul la schimbarile climatice propus de Comisia Europeana, dar au fost lipsiti de ambitia de a imbunatati aceasta propunere, spun ONG-urile Climate Action Network Europe (CAN Europe), Greenpeace, WWF(World Wide Fund ) si Friends of the Earth Europe (FOE Europa).

Comitetul a votat ieri dimineata o revizie a Sistemului de Comercializare a Emisiilor (ETS) si a Propunerii de Efort Distribuit (ES) (prin care se aloca fiecarei tari partea sa de reduceri de emisii in sectoarele neacoperite de piata carbonului). Acum puterea de decizie cu privire la pachetul Clima trece la Ministrii Mediului din Consiliul Uniunii Europene, care vor fi supusi unor mari presiuni pentru a obtine un acord mai puternic pana la sfarsitul anului 2008.

Obiectivele de reducere globala

Tomas Wyns, senior policy officer pe problema ETS la CAN Europe, a spus: „Parlamentul a rezistat tentativelor de a bloca trecerea automata de la o reducere de 20% la 30% in cazul realizarii unui acord international pana in anul 2020. Pastrarea obiectivului de 30% trimite un semnal incurajator partenerilor nostri internationali care sunt in drumul catre Poznan si Copenhaga. Toate privirile sunt acum indreptate catre Ministrii Mediului, mingea fiind acum in terenul lor. Vor arata ei angajamentul referitor la clima necesar tarilor dezvoltate pentru a face posibil un accord international in 2009?”

Mai multe subventii pentru carbune

Joris den Blanken, director pe pachetul UE Clima si Energie al Greenpeace, a declarat: – Parlamentarii europeni au sustinut un raspuns pe jumatate la provocarea schimbarii climatice. – Parlamentul a votat pentru alocarea unor credite de CO2 in valoare de 10 miliarde pentru proiecte de captare a carbonului. – Nu vom lasa in urma era carbunelui daca dam cecuri in alb pentru captarea si stocarea lui. Captarea carbonului este un pariu costisitor care lungeste viata carbunelui cand ceea ce ar trebui sa facem ar fi sa diminuam combustibilii fosili si sa trecem la energii regenerabile si la imbunatatirea eficientei energetice,- a spus Blanken.

Creditele forestiere

Comitetul de Mediu a semnalat de asemenea ca ar dori sa accepte introducerea creditelor forestiere de compensare in Sistemul de Comercializare a Emisiilor, contrar recomandarilor Comisiei Europene. ” Introducerea tranzactionarii creditelor forestiere de catre companii ar putea duce la caderea pretului carbonului. Mai important, UE va trebui sa-si asume responsabilitatea pentru impactul negativ al acestor discutabile proiecte forestiere de compensare asupra drepturilor omului si biodiversitatii,” a spus Blanken.

Ezitare in asumarea responsabilitatilor domestice

Delia Villagrasa, senior advisor al WWF, a spus: „Stiinta ne arata ca tarile dezvoltate ar trebui sa-si reduca emisiile cu 25-40%. Dar, ca rezultat al votului Comitetului de Mediu, tarile si industriile isi pot cumpara calea de evitare a realizarii reducerii emisiilor solicitate prin compensarea (offsetting) a aproximativ o treime din efortul lor de reducere, adica prin cumpararea de credite externe, dar fara a avea o garantie ca aceste compensari sunt in concordanta cu criterii sociale si de mediu solide.
Industriile, cu exceptia sectorului energetic, au fost mult scutite la inceput de principiul poluatorul plateste, dar vor trece la o licitare integrala pentru permisele de poluate in 2020. Este clar ca pana in prezent UE este doar partial pe drumul de a fi lider mondial al luptei impotriva schimbarii climatice.”

Efort Distribuit (ES)

Sonja Meister, militant pentru clima la FoE Europe, a spus : „In ciuda imbunatatirilor aduse de votul de astazi, politicienii Europei continua sa esueze in a face angajamentele globale consistente cu evitarea consecintelor grave ale schimbarii climatice.” Comitetul de Mediu a votat pentru masuri puternice, inclusiv penalitati financiare pentru a determina tarile sa-si indeplineasca obiectivele de reducere a emisiilor. „Parlamentarii au fost de acord ca UE are nevoie de a politica de clima serioasa pentru a fi sigura ca Statele Membre isi indeplinesc obiectivele de reducere a emisiilor. Timpul cand tarile ignorau pur si simplu obiectivele de reducere a emisiilor a apus. Dar, din pacate, parlamentarii europeni au ezitat sa arate o pozitie de lider prin faptul ca nu au cerut tarilor sa faca tot ceea ce e necesar inca de la inceput.”
Ajutorul acordat tarilor in dezvoltare
Cu privire la ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare pentru a-si ameliora emisiile si a se adapta la schimbarea climatica, Comitetul de Mediu a votat pentru o sustinere obligatorie a acestora din partea UE si pentru alocarea a jumatate din veniturile obtinute din licitarea pentru permisele de emisii. „Parlamentarii europeni au avansat cu un pas important prin votul de a sustine tarile in curs de dezvoltare, inclusiv alocarea de sume mari de bani, un punct important al pachetului in discutie. Cu acest angajament Europa va incepe in sfarsit sa-si indeplineasca obligatiile istorice de a fi cauzat schimbarea climatica.”

www.timetolead.eu
Fotografii si imagini video ale actiunii comune de azi – Fara carbune – in exteriorul Parlamentului European sunt disponibile la cerere.

Contacte:
Tomas Wyns – CAN Europe ETS senior policy officer: +32 (0)473 840322 (mob.), [email protected]
Sonja Meister – Climate campaigner at FoE Europe: +49 176 64608515 (mob.), [email protected]
Joris den Blanken – Greenpeace EU climate and energy policy director: +32 (0)2 2741 919, +32 (0)476 96 13 75 (mob.), [email protected]
Delia Villagrasa – Senior Advisor at WWF: +32 (0)2 7400935, +32 486 440223 (mob.), [email protected]

Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin:
– conservarea diversitatii biologice la nivel mondial;
– utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile;
– reducerea poluarii si a consumului irational.
In Romania, WWF urmareste conservarea mediului natural si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale. Detalii la: www.panda.org/romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *