Parnaie pentru bestii

Cei care supun animalele la violente risca sa ajunga chiar dupa gratii. In aceste zile Senatul Romaniei discuta un proiect de lege prin care se doreste infiintarea Politiei Animalelor. Toti cei care chinuiesc animale risca amenzi de pana la 10.000 de lei sau chiar zece ani de inchisoare.

Mai multi parlamentari au propus inca din luna mai un proiect prin care sa fie infiintata o institutie care sa protejeze drepturile animalelor, dar si sa sanctioneze actele de violenta de acest gen. Printre initiatorii acestui proiect se numara Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor si Norica Nicolai. Cruzime fata de animale, sacrificarea lor in conditii de suferinta pentru consumul alimentar sau blana, organizarea, finantarea sau incurajarea pariurilor de lupte intre animale de orice fel, dar si sufocarea, torturarea sau mutilarea lor urmeaza a fi pedepsite cu amenzi usturatoare.

Atentie cum le cresteti

De asemenea, acelasi proiect de lege incadreaza drept contraventie cresterea animalelor in conditii neadecvate, transportul lor fara aer sau apa, supunerea la munci peste puterile lor, dar si dresajul brutal sau folosirea lor pentru activitati comerciale fara a le oferi conditii adecvate. Pentru actele de cruzime sunt prevazute amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei, iar infractiunile pot fi sanctionate cu pedepse intre cinci si zece ani de inchisoare. Din Politia Animalelor, vor face parte, dupa cum scriu initiatorii „obligatoriu persoane iubitoare de animale”.
O atentie deosebita e acordata cainilor ai caror proprietari de caini nu vor avea voie sa tina animalul legat mai mult de patru ore pe zi si nici
sa-l lege intr-un punct fix. Este interzisa de asemenea uciderea, in scop alimentar, a cainilor, pisicilor si delfinilor pe motiv ca au „o dezvoltare neuropsihica superioara”. In plus, crescatorii care cumpara animale trebuie sa informeze medicul veterinar in termen de sapte zile de la achizitie, iar in cazul in care proprietarii vor sa deplaseze animalele, acestia trebuie sa solicite un formular de miscare, care va fi eliberat in cel mult trei zile. Fiecare proprietar de exploatatie, de animale sau detinatorul acestora are obligatia de a notifica medicului veterinar orice miscare a animalelor din exploatatie. In acest scop, proprietarul va solicita medicului veterinar eliberarea formularului de miscare. Medicul veterinar raspunde solicitarii proprietarului exploatatiei sau a detinatorului de animale, in cel mai scurt termen, maxim 72 de ore.

Cal ucis in bataie

Acte de cruzime savarsite asupra animalelor au fost nenumarate si in judetul nostru. In iunie a fost semnalat un caz in care trei indivizi din Copsa Mica au batut un cal pana l-au omorat. Ei au fost apoi identificati de politisti si amendati de Directia Sanitara. Atunci autorii ripostau fata de amenda pe care oamenii legii le-au aplicat-o si nici cand s-au trezit cu politia la usa nu au constientizat gravitatea faptei lor. „Si ce daca am lovit calul? Calul ii ca un copil, trebuie sa ai grija de el, sa-i dai de mancare”, spunea pe atunci unul dintre agresori. Altul sustinea ca vina apartinea calului. „Nu am dat in el de bunavoie, ca l-a palit pe copil si a cazut jos. Apoi celalalt s-a enervat si a dat in el. Daca nu-l lovea sa fie plin de sange nu dadea in el”, spunea cu altul. Atunci inspectorii Directiei Santiar Veterinare au aplicat fiecaruia dintre ei cate o amenda in valoare de 300 de lei.

Era momentul

Si reprezentantii ONG-urilor sustin infiintarea acestei institutii. „Este foarte buna aceasta initiativa pentru ca e timpul sa avem si noi o astfel de institutie. Cu toate acestea in primul rand va trebui ca populatia sa fie educata. E absoluta neboie de asa ceva iar in plus cred ca ar mai fi nevoie si de un adapost pentru animale de orice fel, pentru ca atunci cand e identificat un caz din acesta, animalul supus violentei sa nu mai fie lasat acolo. Mentalitatea ii indeamna pe cei care iau o amenda din cauza animalului sa il omoare apoi si nu este normal”, spune Oxana Palada, membru al unei asociatii ce protejeaza animalele. De asemenea, acestia au in vedere sa ia legatura cu preotii care, in timpul slujbelor, sa ii atentionezte pe credinciosi sa fie buni nu doar cu semenii, ci si cu animalele.

Gabriela ROMAN

Sursa: Ziarul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *