Parteneriat intre Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas: Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica

ARAD. Sala de conferinte din Campusul Universitar „Vasile Goldis” a gazduit, marti, o intalnire de lucru intre Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas (HAki) din Ungaria, pentru initierea unui Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica in regiunea Raurilor Cris – Mures cu sediul la Castelul Macea.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, dr. Laszlo Varadi, director al Institutului National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas (HAki), Adrian Tolea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, prorector Gavril Ardelean, presedintele Societatii Nationale de Ictologie din Romania, reprezentanti ai Administratiei Nationale „Apele Romane”, Regia de Apa Canal Arad, cadre didactice universitare implicate in proiect.

COLABORARE INTER – INSTITUTIONALA

Scopul urmarit de cele doua institutii este dezvoltarea directiei de cercetare in domeniul acvaculturii; evaluarea speciilor de interes economic din habitatele naturale si artificiale; managementul durabil al cursurilor de apa; stabilirea resurselor interne necesare – echipa de proiect, resurse materiale, resurse financiare pentru realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice; identificarea surselor de finantare necesare pentru realizarea lucrarilor (Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013).

De asemenea, Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas (HAki) doresc sa initieze un program de dezvoltare pentru Bazinul Tisei ce va reprezenta o substrategie pentru Regiunea de Dezvoltare a Dunarii. In acest sens, UVVG va elabora documentatia pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare, iar HAKI va lua parte in activitatea noului program ca partener al Universitatii. Proiectul urmareste elaborarea unor masuri pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor din bazinul Tisei, bazate pe principiile stabilite la realizarea Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Dunarii, elaborarea unui set de propuneri de initiative si proiecte pentru punerea in aplicare a strategiei realizate, informarea publicului si promovarea strategiei in randul institutiilor si autoritatilor relevante, romane, maghiare si ucrainene, stabilirea resurselor interne necesare – echipa de proiect, resurse materiale, identificarea surselor de finantare necesare pentru realizarea strategiei.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” a declarat: „Impreuna cu partenerii nostri de la Institutul National de Cercetari de Acvacultura si Piscicultura si Irigatii din Ungaria am pus bazele Centrului de Cercetari de Ecologie Acvatica si Ichtiologica de la Castelul Macea. Intentia noastra este sa folosim experienta HAki din Ungaria pentru a amenaja un Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica in regiunea Raurilor Cris – Mures. Centrul de cercetari este deosebit de important pentru vestul Romaniei, in special pentru sistemele hidrologice Somes – Crisuri – Mures – Tisa, dat fiind ca aceste rauri izvorasc pe teritoriul Romaniei, dar se varsa pe teritoriul Ungariei. Deci, la nivelul raului colector Tisa, care este unul dintre cei mai importanti afluenti ai Dunarii. Cunoastem ca UE a lansat in anul 2009 strategia Dunarii care se incheie in anul 2010. Am prezentat si noi in cadrul Consiliului Europei, un punct de vedere asupra strategiei Dunarii. Universitatea noastra a fost prezenta la reuniunea Consiliului Europei si a Comisiei de specialitate, iar ceea ce se va intampla in luna octombrie la Ulm si in decembrie in Bruxelles va consimti modul in care vor fi valorificate cercetarile privind fluviul Dunarea. De aceea noi ne-am pus candidatura, impreuna cu Institutul de Cercetari Biologice din Bucuresti, pentru organizarea unui Institut de Cercetari Hidrografice a poluarii si a resurselor Deltei Dunarii. Sunt convins ca ceea ce vom realiza cu partenerii nostri va fi inceputul unei cooperari la nivel de euro-regiune fiindca cooperarea stiintifica nationala si internationala se va desfasura prin proiecte transfrontaliere, printr-o reuniune a tuturor conceptelor stiintifice, care vizeaza o macro-regiune. Pe langa acest aspect, in cercetarea stiintifica a Centrului de la Macea, vor intra si utilizarea produselor piscicole, mai ales ca, in partea de vest a Romaniei, se consuma foarte putin peste”.

Dr. Laszlo Varadi, director al Institutului National de Piscicultura, Aquacultura Institutul de acvacultura si piscicultura din Szagos, a subliniat ca proiectele de colaborare cu Universitatea de Vest Vasile Goldis sunt incepute de un an de zile. „Ne-am bucurat foarte mult de vizita domnului rector prof. univ. dr. Aurel Ardelean in cadrul institutiei noastre. Am identificat mai multe proiecte si teme de colaborare care vor fi cuprinse intr-un plan managerial de dezvoltare comuna. Una dintre temele pe care ni le-am propus este infiintarea in cadrul Castelului de la Macea a unui Centru de Cercetare de Acvacultura si Piscicultura. Dorim sa devenim parteneri in ceea ce priveste proiectele europene la nivelul UE, precum strategia Dunarii si bineinteles studiul comun al faunei piscicole a celor trei rauri. De asemenea, vrem sa colaboram, prin proiectele noastre, pentru ca acest bazin hidrogradic sa ramana curat si nepoluat. Dorim sa ridicam nivelul de trai al populatiei din aceasta zona si bineinteles sa indrumam populatia sa traiasca mai sanatos si sa consume mai multa carne de peste. Institutia noastra si Universitatea de Vest „Vasile Goldis” sprijina colaborarea dintre judete Arad si Bekes pentru bunastarea celor care traiesc in aceasta regiune”.

PROGRAM EDUCATIONAL

Cele doua institutii vor organiza Scoli de Vara in domeniul acvaculturii si implicarea directa a HAKI la proiectul Scoala postdoctorala pentru biodiversitate zootehnica si biotehnologii alimentare pe baza ecoeconomiei si bioeconomiei necesare ecosanogenezei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *