Partidul Verde: „Proiectul pentru taierea padurilor – criminal”

Ministrul Korodi vorbe?te de mafia p?durilor! Prefectul de Gorj: Este dezinformare!
Partidul Verde: "Proiectul pentru taierea padurilor - criminal"
Partidul Verde: „Proiectul pentru taierea padurilor – criminal”

Lucia Varga, PNL: „Initiativa deschide calea abuzurilor, Snagov si Baneasa vor fi primele taiate de rechinii imobiliari”

* Cristian Tobescu, Nostra Silva: „Amendamentele au deturnat dezbaterea pe dezvoltarea turismului montan”

Propunerea legislativa care ar permite defrisarea completa a padurilor in scopul dezvoltarii turismului montan a provocat controverse intre reprezentantii partidelor politice, care au avut discutii aprinse pe aceasta tema, in ultimele zile.

Mai multi reprezentanti ai clasei politice si ai organizatiilor neguvernamentale au reactionat dur impotriva proiectului initiat de 38 de parlamentari PSD si PC.

Catalin Tobescu reprezentantul Asociatiei Nostra Silva, sustine ca prin felul in care au initiat propunerea legislativa, fara sa discute cu ministrul de resort sau cu cei care au deja propuneri privind modificarea Codului Silvic, parlamentarii PSD au pierdut ocazia de a supune unei dezbateri reale subiectul dezvoltarii turismului montan. „Initiatorii au reusit sa transforme in penibil o dis¬cutie care merita sa intre in dezbatere publica – dezvoltarea turismului montan”, ne-a spus domnia sa.

Partidul Verde a solicitat, ieri, demisia celor 38 de parlamentari PSD si PC. „In conditiile in care Romania pierde peste 3 hectare de padure la fiecare ora, demersul acestor demnitari poate fi catalogat fie inconstient, fie criminal”, sustin reprezentantii Partidului Verde.
Potrivit proiectului legislativ, suprafata de padure care poate fi scoasa definitiv din fondul forestier poate ajunge si la 100% din aria proprietatii forestiere daca aceasta este utilizata pentru a fi construite pensiuni, spatii de agrement, baruri, piscine si spa-uri, totul in scop turistic.

Grupul Parlamentar PNL s-a opus vehement propunerii, considerata un instrument prin care vor fi defrisate fara limite suprafete insemnate din fondul forestier national. „Prin trecerea terenurilor forestiere respective in intravilan, sub pretextul dezvoltarii unor proiecte de agrement, initiativa deschide calea abuzurilor in gestionarea unui patrimoniu national inestimabil. Mai mult ca sigur ca daca acest proiect va trece, padurile Snagov si Baneasa vor fi primele taiate de rechinii imobiliari”, a declarat deputatul Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura si membru in Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice.

In avizul negativ dat de Guvern asupra initiativei legislative, se arata ca defrisarea, de exemplu, a unei suprafete de 10 ha de padure de 80 de ani pe un versant muntos pentru construirea unor zone de agrement turistic, poate afecta stabilitatea fondului forestier respectiv si poate pune in pericol chiar stabilitatea versantului muntos in fata alunecarilor de teren, viiturilor sau avalanselor.

Zece din cei 38 de deputati PSD care au depus aceste amendamente sunt proprietari de paduri. Desi au semnat pentru sustinerea initiativei legislative, declaratiile ulterioare ale acestora au fost rezervate. In forma actuala a Codului silvic, este permisa scoaterea definitiva din fondul forestier, cu conditia compensarii acestora, pentru astfel de constructii, a unor suprafete de maxim 5% din suprafata terenului, dar nu mai mare de 200 de metri patrati.

In ultimii zece ani, au existat in jur de 15 initiative legislative de modificare a Codului silvic, iar evolutia initiativelor ramase in dezbatere este destul de haotica, dupa cum ne-a precizat Catalin Tobescu.

In prezent, pe langa propunerea parlamentarilor PSD, mai sunt in dis¬cutii la Camera Deputatilor inca doua proiecte, respectiv una initiata de un grup de 13 parlamentari in 2011 si una a Guvernului, din 2013.

Desi a generat mai mult discutii pe marginea pericolului asupra padurilor, prima dintre acestea a fost adoptata tacit in Senat, senatorii „neavand timp” sa dezbata in plen proiectul de lege. Modificarile propuse atunci au fost criticate intrucat ofereau posibilitatea scoaterii de suprafete din fondul forestier intr-un cadru necontrolat.

In urma contestatiilor societatii civile, Guvernul a venit cu propria propunere de modificare a Codului silvic, in 2013, aprobata de Senat la sfarsitul anului trecut. Nici aceasta nu a scapat de critici din partea opiniei publice. Principalele modificari vizeaza comercializarea lemnului caruia nu i se poate dovedi provenienta, adica taiat ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *