Partidul Verde vrea o intrebare privind energia nucleara, la referendum

Partidul Verde vrea o intrebare privind energia nucleara, la referendum

Partidul Verde cere introducerea unei intrebari referitoare la energia nucleara la Referendumul de modificare a Constitutiei, amintind ca doua state europene au decis renuntarea la programul nuclear.

Partidul Verde saluta rezultatul Referendumului din Italia prin care se respinge reluarea programului de producere a energiei nucleare. Potrivit rezultatelor partiale, pentru renuntarea la programul nuclear au spus „DA” 94,75 % (25.172.903 dintre italieni) , iar cu „NU” s-au pronuntat doar 5,25 % (1.394.243), se arata intr-un comunicat al Partidului Verde.

Reprezentantii Partidului Verde amintesc ca Germania si Elvetia au decis renuntarea la programul nuclear iar italienii au hotarat prin Referendum sa nu se mai reia programul nuclear. Dupa accidentul de la Fukushima, si in Franta verzii cer oficialitatilor sa renunte la programul nuclear.

„Pe 26 aprilie, la comemorarea accidetului de la Cernobil, Verzii din Romania au depus o solicitare Guvernului Romaniei prin care am cerut organizarea unui Referendum national cu privire la existenta centralei nucleare de la Cernavoda si inlocuirea energiei nucleare cu cea obtinuta din sursele de energie alternativa. Cerem Presedintelui si Guvernului Romaniei ca la Referendumul privind modificarea Constitutiei sa se introduca si o intrebare referitoare la folosirea energiei nucleare”, sustine prim-vicepresedintele Partidului Verde, Toni Momoc.

Presedintele executiv, Mugur Mihaescu, atrage atentia ca „Romania dispune de vaste resurse de energie regenerabila care pot inlocui cu costuri mult mai mici energia nucleara actuala (17,5-18%) produsa in centrala de la Cernavoda”.

„Noi cerem inlocuirea treptata a producerii de energie nucleara cu energie din surse curate si ne opunem constructiei de noi reactoare nucleare. In conditiile in care majoritatea tarilor europene isi reconsidera programele nucleare in sensul diminuarii folosirii energiei nucleare, romanii trebuie consultati daca mai doresc sa foloseasca acest fel de energie daunatoare mediului.

Partidul Verde a solicitat Guvernului sa vina cu un set de masuri prin care sa stopeze treptat activitatea nucleara de la Cernavoda si cu introducerea unui program national de producere a energiei din resurse regenerabile”, sustine Mugur Mihaescu.

Coalitia de guvernare din Germania a anuntat, recent, un plan de renuntare la energia nucleara, conform caruia centralele nucleare se vor inchide pana in 2022, Germania fiind cea mai mare tara industrializata care renunta la energia nucleara.

Mai multe tari europene iau in calcul aceasta posibilitate, dupa ce in marte un cutremur devastator de 9 grade a avariat grav centrala Fukushima Daiichi din Japonia, provocand o criza nucleara comparabila cu cea de la Cernobil din 1986. Materiale radioactive se scurg in continuare din centrala avariata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *