Pasagerii avioanelor, nepasatori cu mediul

0
93

Doar 7% din pasagerii curse-lor aeriene finanteaza proiecte ecologice pentru a compensa astfel emisiile de carbon ale avioanelor, arata un studiu realizat Autoritatea Aeronautica Civila Britanica.

Rezultatele cercetarii realizate in aeroportul londonez Stansted in septembrie 2009 arata ca 93% din cei care calatoresc cu avionul nu platesc asa-numitele „credite de carbon”, o schema ce permite compensarea emisiilor de carbon prin finantarea unor programe ecologice. Si de vina nu este ignoranta, pentru ca 56% din cei chestionati au spus ca stiu de existenta acestui sistem.

Intrebati daca au calatorit mai putin cu avionul anul trecut pentru a proteja mediul, doar 9% au raspuns afirmativ. Iar cei mai multi dintre acestia au renuntat la un zbor, maximum doua. Companiile British Airways si easyJet, care ofera pasagerilor aceste credite de carbon, au anuntat ca numarul platitorilor a ramas constant comparativ cu anul trecut.

Chiar daca sistemul creditelor de carbon a inceput sa se profesionalizeze, exista organizatii de mediu care-l considera o pacaleala. „Sistemul incurajeaza companiile si persoanele fizice sa continue sa polueze, desi trebuie sa reducem urgent emisiile de carbon”, explica organizatia Friends of the Earth. Mult mai eficient ar fi sa se incurajeze inlocuirea avionului cu un mijloc de transport mai putin poluant, potrivit organizatiei.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here