Pasarile calatoare nu mai vor in tarile calde

Pasarile calatoare nu mai vor in tarile calde
Pasarile calatoare nu mai vor in tarile calde

De cateva zile, lacul de acumulare din cartierul Tudor Vladimirescu a devenit loc de atractie pentru pitesteni. Oamenii isi iau copiii, sotiile sau nepotii la plimbare si poposesc la marginea apei pentru a admira pasarile migratoare. ”Este superb, de aceea am si venit, sa facem o plimbare, sa vedem lebedele si pasarile. Presupun ca din cauza caldurii au venit aici. Pitesti-ul fiind pitit, normal ca este multmai cald.”, a spus Elena Panaitescu. Multitudinea de pasari a susprins pe toti cei care au avut ocazia sa le vada pe toate stranse intr-un loc. ”Chiar atat de mult pasari ca anul acesta, nu am mai vazut. Adevarul este ca sunt foarte frumoase. Privelistea este o incantare pentru cei care vin sa le priveasca. Special am venit ca sa le vedem, sa ne plimbam putin mai ales dupa sarbatori, cand am tot stat, am tot mancat si acum ne mai miscam putin. ” a spus un alt admirator al migratoarelor, Constantin Panaitescu.

Pasarile, in perioada rece, migreaza din partea nordica a continentului European spre sud, spre zonele mai calde. Au diferite cai de migratie in tara, cum ar fi de exemplu: Valea Prutului, Valea Siretului, culoarul Rucar-Bran sau Valea Oltului. Cele care au ajuns in zonele umede ale judetului Arges, vor ierna aici daca temperaturile nu vor fi foarte scazute. Profesorul universitar Radu Gava, presedintele Sucursalei Arges a Societatii Ornitologice Romane, a declarat: ” Miile de pasari nu trag niciun semnal de alarma, ele isi vad de ritmul lor. Daca este un an mai cald, ele nu mai vin pana in Romania, se opresc pe undeva prin Polonia, sa zicem. Atunci cercetatorii polonezi trag concluzia ca s-au inmultit pasarile. Iar noi, romanii, fiindca nu mai ajung pasarile la noi, tragem concluzia ca s-au rarit, au disparut. Ceea ce este total eronat. Tocmai de aceea s-a infiintat un program prin care monitorizam toate pasarile migratoare si speciile, datele fiind centralizate pe plan European, in Olanda.” In perioada 10 – 20 ianuarie, toti cercetatorii din tara merg pe zonele umede si fac o evaluare . In Arges se pleaca de la lacul Golesti si pe malul lacului si se face evaluare pana la Curtea de Arges. Datele sunt trimise la Bucuresti, la Societatea Romana de Ornitologie, de unde sunt trimise mai departe, in Olanda. ”In fiecare an, evaluare noastra indica 20.000-30.000 de pasari pe lacurile din Arges”, a mai precizat profesorul Radu Gava.

In primavara, cand temperatura este in crestere, pasarile se vor retrage in zonele nordice, unde vor cloci si se vor intoarce din nou, prin toamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *