Pasarile salbatice, amenintate cu pieirea

„Nu ne dam seama cat de pretioase sunt pasarile in viata noastra decat atunci cand ne lipsesc”, sustine Dr. Dan Hulea

Dan Hulea, director executiv la Societatea Ornitologica Romana/BirdLife Romania (SOR), vorbeste despre starea populatiilor de pasari salbatice din Romania si despre modul in care impactul populatiei umane asupra habitatelor naturale poate contribui decisiv la disparitia acestor specii. In ciuda eforturilor de protectie a speciilor salbatice de pasari, mai mult de 50% din efectivul lor de pe teritoriul european sunt in pericol.

Adevarul: – Cum in-fluen-teaza dezvoltarea societatii viata pasarilor salbatice?

Dr. Dan Hulea: – Tehnologia noua si echipamentele avansate permit fragmentarea si transformarea rapida a habitatelor naturale si seminaturale. Ramane astfel tot mai putin spatiu pentru speciile salbatice. Agricultura este esentiala pentru asigurarea unor cantitati de hrana suficiente pentru o populatie care este in crestere la nivel global si circa jumatate din bugetul Uniunii Europene este alocat pentru agricultura.

Dar, o agricultura intensiva presupune cantitati semnificative de insecticide si fertilizanti cu efecte negative asupra insectelor si, implicit, asupra pasarilor. Reducerea impactului dezvoltarii economice asupra habitatelor si a populatiilor de animale salbatice este posibila atunci cand exista strategii de dezvoltare pe termen lung ce includ masurile necesare de protectie a speciilor si habitatelor existente.

Ca exemplu, in cazul autostrazilor, pentru evitarea fragmentarii habitatelor trebuie prevazute pasaje, fie pe deasupra, fie pe sub autostrada, care sa permita trecerea animalelor. Este dificil ca oamenii sa perceapa faptul ca speciile salbatice au nevoi specifice.

Asa cum noua nu ne place ca cineva sa intre in curtea noastra, nici animalelor nu le place sa fie deranjate si alungate. Dar, dupa cum bine stim, animalele nu au puterea sa se planga, iar SOR este unul dintre „avocatii” pasarilor salbatice. Noi vrem sa transmitem catre autoritatile centrale si locale, dar si catre publicul larg „mesajele” acestor specii cu privire la dreptul si conditiile necesare supravietuirii lor.

– Se schimba viata pa-sarilor in functie de modificarile climei?

– Schimbarile climatice si fenomenele extreme inregistrate frecvent in ultimii ani au determinat alocarea de sume importante in Europa pentru cercetari care sa aprecieze impactul incalzirii globale asupra speciilor de pasari. Este evident ca speciile cuibaritoare din zonele nordice vor avea cel mai mult de suferit. Observatii asupra migratiei realizeaza si SOR-ul in proiectele pe care le deruleaza prin aplicarea de emitatoare satelitare pe anumite exemplare.

Un asemenea dispozitiv a fost montat pe un exemplar de pelican cret si a aratat ca acesta nu a migrat din cauza iernii trecute prea calduroase de la noi, petrecand cea mai mare parte a timpului in zonele Calarasi si Silistra. Secetele si inundatiile repetate din ultimii ani au avut efecte negative asupra lor. Nu ne dam seama cat de pretioase sunt pasarile in viata noastra, decat atunci cand ne lipsesc. Impactul uman asupra mediului este principala cauza a disparitiei pentru multe specii de animale in ultima suta de ani.

Citeste articolul Pasarile salbatice, amenintate cu pieirea integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *