Pasarile se adapteaza pentru a supravietui traficului auto

P?s?rile se adapteaz? pentru a supravie?ui traficului auto
Pasarile se adapteaza pentru a supravietui traficului auto
Pasarile se adapteaza pentru a supravietui traficului auto

Unele specii de pasari se adapteaza mediului modificat de om nu numai din punct de vedere al comportamentului, ci si morfologic: un studiu recent arata ca randunelele cu fruntea alba – o specie americana de pasari – au aripile tot mai scurte, ceea ce le-ar putea ajuta sa evite coliziunile cu masinile de pe sosele.

Randunelele cu fruntea alba (Petrochelidon pyrrhonota) sunt in mod special vulnerabile, deoarece s-au obisnuit sa-si construiasca cuiburile pe podurile de peste sosele.

Charles Brown, un cercetator de la Universitatea Tulsa, SUA, cerceteaza de 30 de ani problema mortii pasarilor din cauza traficului rutier.

El a observat ca numarul pasarilor care mor in acest mod a scazut constant incepand din anii 1980 si pana azi, chiar daca numarul cuiburilor asezate in apropierea soselelor a crescut. A constatat, de asemenea, ca pasarile moarte aveau aripi mai lungi decat pasarile prinse in plase de catre specialisti, pentru studiu, si ca, in general, lungimea medie a aripilor pasarilor prinse in plase a scazut in timp.

O explicatie exista: aripile mai scurte ofera pasarii o manevrabilitate mai buna si permit o ridicare verticala in zbor mai rapida.

Specialistii denumesc acest fenomen selectie vehiculara.

Totusi, Brown considera ca pericolul reprezentat de automobile nu este singurul factor implicat in evolutia unor aripi mai scurte.

Dupa anul 1996, cand luna mai a fost neobisnuit de friguroasa, ducand la scaderea numarului de insecte, cca. jumatate din populatia de randunele cu frunte alba a pierit din cauza lipsei de hrana, lungimea aripilor a scazut vizibil, probabil deoarece pasarile cu aripi mai scurte erau mai agile si mai eficiente in prinderea putinelor insecte disponibile.

Impreuna cu ipoteza presiunii selective exercitate de traficul rutier, fenomenul ar putea fi o explicatie pentru reducerea lungimii aripilor la aceste pasari.

De altfel, nu este singurul exemplu de evolutie determinata de influenta umana asupra mediului. La unele specii de pesti, indivizii se maturizeaza mai repede ca urmare a presiunii exercitate de pescuitul comercial, iar doua populatii distincte de cinteze din Arhipelagul Galapagos par a fi pe cale sa se contopeasca, diferentele dintre ele stergandu-se treptat, pe masura ce hrana lor naturala este inlocuita de hrana oferita de oameni, in hranitorile pentru pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *