Pasarile si fluturii din Europa se adapteaza la incalzirea climei migrand spre nord

Pasarile si fluturii din Europa se adapteaza la incalzirea climatica migrand spre nord

Pasarile si fluturii din Europa se adapteaza la incalzirea climatica migrand spre nord, insa nu intr-un ritm destul de rapid pentru a tine pasul cu cresterea temperaturilor medii, arata un studiu citat astazi de AFP.

Un studiu similar, publicat tot astazi de revista britanica Nature Climate Change, dezvaluie si faptul ca incalzirea este pe cale de a altera sever vegetatia alpina de pe intreg continentul.

In 20 de ani (1990 – 2008), temperaturile medii au crescut in Europa cu circa 1 grad C, ceea ce corespunde unei miscari spre nord de 249 km, precizeaza studiul desfasurat de biologul francez Vincent Devictor. Regimul alimentar, strategiile de migratie, tipurile de habitat si alte aspecte ecologice sunt adesea dependente de clima, iar incalzirea climatica are un impact important asupra multor populatii de animale. De exemplu, raspunsul fluturilor la aceasta schimbare a climei a fost o miscare spre nord, insa intarzierea acumulata in perioada mentionata este de aproape 135 km fata de temperaturi.

La pasari, intarzierea este inca si mai mare, decalajul fiind de 212 km, se arata intr-un comunicat al Muzeului national de istorie naturala din Paris, pentru care Frederic Jiguet a coordonat studiul pentru pasari. Muzeul considera ca acest lucru „reflecta felul in care schimbarile climatice duc la reorganizarea rapida si profunda a structurii faunei din Europa, cu decalaje ingrijoratoare in raspunsul diverselor grupuri de specii”, care ar putea modifica in profunzime interactiunile intre aceste specii.

Rezultat al unei colaborari fara precedent intre numerosi cercetatori europeni, studiul a analizat impactul schimbarii climei asupra unui numar de 9.490 comunitati de pasari si de 2.130 de comunitati de fluturi din diferite tari (Franta, Marea Britanie, Spania, Olanda, Suedia, Finlanda si Cehia). Cercetatorii au folosit datele furnizate de mii de naturalisti voluntari din diverse retele, totalizand peste un milion si jumatate de ore petrecute pe teren in 20 de ani, informeaza muzeul.

Pasunile alpine, pe cale sa fie inlocuite de arbustii pitici

O tendinta asemanatoare a fost observata si la flora alpina, care nu se poate adapta totusi la fel de bine si repede ca animalele, arata un studiu desfasurat de Academia de stiinte austriaca si Universitatea din Viena.

O echipa de botanisti din 13 tari a studiat 867 de esantioane de vegetatie de pe 60 de mari varfuri europene, mai intai in 2001 si apoi in 2008. Compararea rezultatelor arata ca, la scara intregului continent, plantele traditionale din climatul alpin rece sunt pe cale de a fi indepartate de plante adaptate la regiuni mai calde. „Ne asteptam sa gasim mai multe plante carora le place caldura la altitudini mai mari, dar nu sa descoperim o schimbare prea evidenta intr-o perioada atat de scurta”, precizeaza intr-un comunicat Michael Gottfried, din programul GLORIA, care a coordonat cercetarea.

„Numeroase specii adaptate la frig sunt pe cale de a disparea de pe munti. Pe unele varfuri nu prea inalte de pe continent, in urmatoarele decenii vor disparea pasunile alpine, care vor fi inlocuite de arbusti pitici”, avertizeaza Gottfried.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *