Patriciu: Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat.

Patriciu: Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat.
Patriciu: Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat.
Patriciu: Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat.

Omul de afaceri Dinu Patriciu s-a aratat neincrezator in potentialul sectorului energiei eoliene din Romania, in ciuda exploziei de investitii din ultimii ani.

Fondatorul Rompetrol a declarat ca este in continuare investor in domeniul energiei, dar nu pe plan local. „Am afaceri in energie, dar nu inRomania. Sunt actionar la o fabrica ce produce turbine eoliene, prezenta in Europa si China”, a declarat Dinu Patriciu, in cadrul unui eveniment de lansare a magazinelor pe roti Mic.Ro.

Raspunzand la o intrebare a reporterului Wall-Street.ro, omul de afaceri a declarat ca nu crede in potentialul energiei eoliene din Romania, in ciuda exploziei de investitii din ultimii ani.

„Energia eoliana este o energie bazata pe o tehnologie neajunsa inca la maturitate, care nu poate supravietui decat subventionata de state. Ea nu supravietuieste fara o politica de subventionare. [Deci cand nu se vor da subventii, se va sparge] balonul”, a explicat Patriciu.

Cine a investit, totusi, in energia eoliana din Romania?

Relativ recent descoperita de investitorii straini, investitiile in vantul romanesc sunt pe val. O arata miliardele de euro investite, incurajate si de punerea la punct a unei legislatii bazate pe certificatele verzi.

Legea 220/2008, care promoveaza energia eoliana, promulgata in noua forma de presedintele Traian Basescu la inceputul lunii iulie sub forma Legii 139/2010, aduce modificari importante fata de varianta initiala, cele mai importante fiind alocarile de certificate verzi (CV). Astfel, pentru fiecare MWh livrat se acorda 6 CV pentru energia eoliana, 2 pentru energia eoliana (pana in 2017 in loc de 2015), valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro.

Prima turbina eoliana de mare putere a aparut in Romania in 2003, la Ploiesti, si a devenit functionala in 2004, avand o capacitate de 660 kW.Urmatoarea centrala eoliana a fost amplasata in apropiere de Bistrita-Nasaud, aceasta fiind functionala incepand cu 2007.

In martie 2006, la Baia, in judetul Tulcea, a fost instalata o a treia centrala eoliana, cu o putere de 550 kW, acesta fiind de fapt punctul de plecare al investitiilor in zona Dobrogea. Potrivit unei cercetari efectuate de grupul Erste si citat de studiul asociatiei Alma-Ro, zona Dobrogei, inclusiv judetele Constanta si Tulcea, claseaza Romania pe locul al doilea in topul european al celor mai bune locatii pentru constructia de ferme eoliene.

Cehii la CEZ, distribuitor de energie electrica, sunt campionii investitiilor in energia eoliana din Romania. CEZ construieste, in comunele constantene Cogealac si Fantanele, un parc eolian cu o capacitate instalata de 600 de MW, echivalenta cu cea a unui reactor de la centrala nucleara Cernavoda, investitia totala ridicandu-se la 1,1 miliarde de euro. Prima faza a proiectului inseamna instalarea a 139 de turbine eoliene in parcul de la Fantanele, altele 101 urmand a fi ridicate in apropiere, la Cogealac.

Proiectul, dezvoltat si administrat de americanii de la Continental Wind Partners, va reduce dependenta Romaniei de energia produsa de carbune. Cand va fi complet operational, parcul eolian va reprezenta aproape 30% din energia regenerabila din Romania, incluzand-o pe cea hidro. Potrivit unor declaratii recente ale celor de la CWP, proiectul de la Cogealac urmeaza a fi finalizat in cursul anului 2012.

O alta investitie-gigant este cea a spaniolilor de la Iberdrola. Compania Iberdrola Renovables a primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea, compania intentionand sa dezvolte 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017. Productia planificata va permite gigantului spaniol sa genereze in Romania suficienta energie cat sa aprovizioneze aproximativ un milion de gospodarii, precum si sa reduca emisiile anuale de dioxid de carbon cu 2,6 milioane tone.

Compania Eoliana SA, filiala locala a Alerion Clean Power S.p.A din Italia, a primit autorizatia de a construi in judetul Bihor o ferma eoliana cu o capacitate de 64,8 MW, investitia cifrandu-se la 85 de milioane de euro. Cele 36 de turbine eoliene vor fi instalate in localitatile Auseu si Borod din judetul Bihor si vor genera o productie anuala de 155 GWh, potrivit unui comunicat recent emis de compania italiana. Investitia de 85 de milioane de euro va fi acoperita in intregime din resursele financiare ale italienilor.

Si austriecii de la Verbund au planuri investitionale pentru vantul din Romania. Firmele romanesti Alpha Wind si CAS Regenerabile, care au ca actionar comun compania austriaca Verbund-Austrian Renewable Power, vor dezvolta un parc eolian de 201 MW in judetul Tulcea, constructia urmand a fi demarata in iunie 2011. Lucrarile de constructie la parcul eolian vor fi demarate in iunie 2011, iar exploatarea va incepe in ianuarie 2012, conform formularului de descriere a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *