Patru sau cinci judete din Romania risca sa piarda proiectele cu fonduri europene de gestionare a deseurilor din cauza intarzierilor

Patru sau cinci judete din Romania risca sa piarda proiectele cu fonduri europene de gestionare a deseurilor din cauza intarzierilor

Patru sau cinci judete din Romania risca sa piarda proiectele cu fonduri europene de gestionare a deseurilor din cauza intarzierilor in luarea deciziilor, a informat joi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in cadrul unei sedinte cu autoritatile si primarii din judetul Bistrita-Nasaud.
Potrivit ministrului, Romania risca sa piarda bani europeni pe acest domeniu si sa intre in procedura de infringement, daca autoritatile nu se pun de acord. „Evident, avem probleme cam in toate judetele cateodata si patru-cinci proiecte pe deseuri, din pacate, vor cadea, pentru ca si acum se cearta unii pe unde va fi deponeul, dupa sase ani de zile. Si in patru-cinci judete nu o sa semnam ceea ce dumneavoastra (judetul Bistrita-Nasaud – n.r.) ati semnat, si de aceea v-am felicitat, inca din 2009. Nu o sa semnam contractele pe deseuri. Romania nu isi va indeplini angajamentele catre Uniunea Europeana, ca sunt ale angajamente ale Romaniei si pe apa si pe deseuri. Avem procentele acelea pe care, daca nu le adoptam, intram in infringement”, a spus Borbely.

Potrivit ministrului, numarul judetelor care nu au semnat contracte pentru gestionarea deseurilor este in jur de noua, insa la sfarsitul lunii iunie se va trage linie si se va sti cine va beneficia de astfel de proiecte, asa cum a promis comisarului european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

„Noi acum suntem in discutii cu judetele – nu sunt numai patru-cinci, sunt vreo noua care inca nu au incheiat contract cu noi. Nu vreau sa avansez nume de judete, pentru ca eu am speranta ca vom incheia cu cat mai multi aceste contracte. (…) In curand voi veni cu toate datele, pentru ca la sfarsitul lunii iunie am promis si comisarului Hahn ca vom trage linie si cu cine nu o sa putem incheia contracte o sa isi asume responsabilitatea, pentru ca atunci va trebui sa puna bani din buzunar acele consilii judetene, daca o sa faca contractele, sau vom amana pe perioada a doua”, a mai spus Borbely. Ministrul Mediului a subliniat faptul ca orice intarziere in derularea proiectelor cu finantare europeana ar putea atrage noi corectii financiare din partea Uniunii Europene.

„Nu va interesa pe nimeni de la UE motivatii. Anul viitor vor trage linie si vor spune: Romania a accesat atatia bani, inseamna atat la suta. Daca nu demonstreaza Romania ca e capabila sa atraga aceste surse, atunci in prima faza ne vor aplica, asa cum au aplicat de exemplu corectii financiare unde au fost unele probleme si dupa aceea ce vor lua banii, adica nu ne vor mai da bani, pentru ca nu suntem credibili ca sa putem cheltui pana in 2015”, a declarat ministrul. Laszlo Borbely a atras atentia si asupra proiectului pentru management integrat al deseurilor derulat de judetul Bistrita-Nasaud, care beneficiaza de circa 36 de milioane de euro din fondurile europene, unde exista probleme in finalizarea acestuia din cauza neintelegerilor intre conducerea Consiliului Judetean si primarii opozitiei.

„Cand e vorba de un proiect de deseuri, nu este un proiect al unui primar, al unui consiliu judetean, al ministerului, e proiectul cetatenilor si sa nu se joace nimeni cu voturi in consilii cand e vorba de un proiect asa de important. Si cand e vorba de unele solutii care trebuie gasite, luati decizii, va rog foarte mult, ca sa nu impiedicam derularea proiectului. (…) Aici nu mai e vorba ca eu sunt mai tare in parcare si eu o sa demonstrez altcuiva ca nu e asa cum zice, aici e un master plan, e o solutie tehnica, se poate discuta inainte; dar dupa ce s-a finalizat ai ADI (asociatia de dezvoltare intercomunitara – n.r.), in ADI sunt toti cei implicati, pui umarul ca sa faci proiectul cat mai repede. Asta este solicitarea mea colegiala si de parteneriat”, le-a spus primarilor ministrul Borbely. Proiectul de deseuri de la nivelul judetului Bistrita-Nasaud ar trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an, insa unii primari sunt nemultumiti de faptul ca operatorul unic care va prelua deseurile va avea un contract incheiat pe o perioada intre 8 si 12 ani, prea mult in opinia unor edili, la care se adauga faptul ca actualii operatori judeteni nu se pot inscrie la licitatie, pentru ca nu indeplinesc criteriul de a fi avut contracte similare care sa deserveasca peste 300.000 de beneficiari.

In plus, primarii mai reclama faptul ca pretul pe care trebuie sa il achite populatia pentru gestionarea deseurilor este prea mare si ca primariile sunt obligate sa plateasca din fondurile proprii pentru persoanele care refuza sa incheie astfel de contracte. Ministrul Mediului le-a cerut primarilor si reprezentantilor Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud sa caute solutii care sa multumeasca ambele parti, astfel incat proiectul sa nu fie blocat si sa nu se piarda finantarea europeana. Laszlo Borbely a efectuat joi o vizita in judetul Bistrita-Nasaud, ocazie cu care s-a intalnit cu autoritatile si primarii judetului, a semnat doua proiecte pe alimentare cu apa si canalizare pentru comunele Nuseni si Lechinta in valoare de 10,2 milioane lei si a vizitat o fabrica de cherestea din Lunca Ilvei, care a implementat un proiect cu fonduri europene privind valorificarea biomasei. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *