In loc sa taie paduri de 3.600 de hectare, a ales sa cultive arbori Paulownia

In loc sa taie paduri de 3.600 de hectare, omul de afaceri roman Adrian Vladarean a ales sa cultive Paulownia

In loc sa taie paduri de 3.600 de hectare, omul de afaceri roman Adrian Vladarean a ales sa cultive Paulownia, materialul lemnos rezultat fiind supranumit de cunoscatori drept „aluminiul din lemn”.

Doua treimi din masa unui arbore poate fi folosita pentru cherestea, iar o treime (reziduurile), ca biomasa in uzinele care folosesc principiul gazificarii pentru obtinerea de energie verde.

Arborele poate fi exportat la imensul pret de 500 de euro pe metru cub neprelucrat.

„Eu am ajuns la Pawlonia ca sa nu tai o padure de 3.600 de hectare. Descoperind Pawlonia am vazut ca putem avea castiguri financiare foarte mari. Este un adevarat business, intrucat cultivarea acestui arbore energetic aduce un randament foarte mare; lemnul sau este de calitatea A, fiind cosiderat drept aluminiul din lemn, datorita proprietatilor sale deosebite recunoscute in industria cherestelei si a mobilei. Asadar poate fi exportat la un pret de 500 de euro pe metru cub neprelucrat si vine ca o manusa pentru fabrica de biomasa. Se usuca natural, in mai putin de doua luni, ceea ce insemna ca scuteste de costuri suplimentare pentru productia de energie. Pe de alta parte ajuta impotriva poluarii, absorbind dioxidul de carbon din atmosfera. Este si un bun arbore meliefer, intrucat prin folosirea lui se produce mai multa miere de albine decat in cazul salcamului”, sustine Adrian Vladarean CEO al companiei Paulownia Romania, unica distribuitoare al acestui arbore, intr-o declaratie pentru gazeta-afacerilor.ro.

Acesta mai precizeaza ca in baza culturii de Paulownia a dezvoltat si proiectul unui parc eolian, iar clujenii sunt tot mai interesati de achizitionarea arborelui. De exemplu, la Turda, o singura persoana doreste sa cultive o suprafata de 100 de hectare cu Paulownia.

Pentru valorificarea reziduurilor de Paulownia, se va construi o fabrica, la Huedin. Aceasta va produce energie regenerabila, termica si electrica.

Fabrica va fi construita, in regim de colaborare, de Primaria orasului Huedin, Spitalul Huedin, firma spaniola GreenE si Pawlonia Romania.

„Prin gasirea unui client care are nevoie in permanenta de furnizarea energiei termice si vara si iarna, cum este spitalul, am reusit obtinerea celor 4 certificate verzi. Prin fabrica de biomasa se produce energie termica si electrica, iar pentru a nu pierde certificatul verde, trebuia sa gasim locatii in care sa evacuam energia termica, adica apa calda la 90 de grade, pe tot parcursul anului. Furnizand spitalului energie termica la jumatate de pret decat ar fi achizitionat in mod obisnuit, am reusit sa rezolvam aceasta problema”, a mentionat managerul Pawlonia Romania.

Costul investitiei in uzina de la Huedin este de 4,5 milioane de euro, iar cel al plantatiei de arbore energetic care se va intinde pe o suprafata de 1.000 de hectare si care va furniza materia prima pentru productia de energie este de 5 milioane de euro. Firma amintita realizeaza tranzactii comerciale in Europa Occidentala, in tari precum Austria si Germania.

Pe un hectar de teren pot fi plantati circa 130 de arbori. Paulownia are marea calitate ca, in doi ani, ajunge la masa unui stejar de 10-20 de ani. Cand arborele masoara 20 de metri in inaltime (la 3-5 ani de la plantare), poate fi taiat. Un alt arbore va iesi din tulpina retezata.

In prezent, exista plantatii de Paulownia la Galati, Tulcea, Brasov, Constanta, Cluj si Braila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *