Pe cale de disparitie – Animale si plante fara de care Pamantul n-ar putea exista

Posibila disparitie a unor specii de animale si plante pune in pericol planeta.
animale pe cale de disparitie
Aproximativ 17.000 de specii sunt in acest moment pe cale de disparitie, iar alte 869 sunt disparute sau mai exista doar in captivitate. Numai in ultimul an, starea a 183 de specii s-a inrautatit semnificativ. Speciile periclitate au fost grupate in cinci mari categorii: primatele, liliecii, albinele, ciupercile si planctonul.

PRIMATELE
In momentul de fata, in lume sunt 394 de specii de primate. 400.000 de exemplare de maimute si in jur de un miliard de alte primate. Dintre acestea, 114 specii sunt pe cale de disparitie. Vanatoarea excesiva si pierderea habitatelor in fata marilor lucrari de infrastructura reprezinta principalele amenintari. Fiind extrem de inrudite din punct de vedere genetic (impartim cu ele peste 90% din structura ADN-ului) cu oamenii, primatele ofera date esentiale despre inceputurile speciei umane. Speciile de gorile aduc bani importanti pentru economiile unor state ca Rwanda sau Uganda.

LILIECII
Sunt peste 1.100 de specii, cele mai mari atingand chiar 1,5 kilograme, fiind miliarde de exemplare. Una din cinci specii este amenintata cu disparitia, din cauza distrugerii habitatelor sau persecutarii din partea oamenilor.
Legenda lui Dracula si celelalte povesti cu vampiri le-au adus o reputatie ciudata micilor inaripate. Doar o singura specie se hraneste cu sangele altor animale, cele mai multe „consumand” insecte si fructe.
Liliecii sunt mari consumatori de insecte, contribuind foarte mult la tinerea sub control a acestor efective.
De asemenea, sunt si cele mai numeroase mamifere: unul din cinci mamifere este liliac. Aceste specii joaca un rol important si in polenizare si transportarea semintelor.

ALBINELE
Sunt 20.000 de specii cunoscute. Un singur stup poate contine 40.000 de exemplare. Sunt amenintate de boli si de incalzirea globala. Potrivit expertilor, fara albine, omenirea va ramane rapid fara hrana. De-a lungul milioanelor de ani de evolutie, toate speciile de plante din lume au supravietuit datorita albinelor. Fructe precum caisele, piersicile sau avocado sunt 100% dependente de polenizarea albinelor. Oamenii au estimat in bani valoarea polenizarii: 130 de miliarde
de lire sterline pe an. Si asta fara sa socoteasca mierea si ceara produse de albine. Cu toate astea, numarul de albine a scazut in ultimul deceniu cu 80%.

CIUPERCILE SI PLANCTONUL

Sunt peste 1,5 milioane de specii, fiind mii de miliarde de exemplare. Datorita lor, alte animale si plante au putut parasi marile si oceanele acum cateva milioane de ani. In prezent sunt afectate de distrugerea habitatelor, de incalzirea globala si de activitatile umane. In ceea ce priveste planctonul, exista 50.000 de specii diferite numai in zonele putin adanci ale oceanelor. Sunt sever afectate de poluare. O data cu planctonul ar putea disparea mii de specii de mamifere subacvatice (balena albastra) si de pesti.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *