Pe cand Fondul Energetic Roman?

Listarea la Bursa ar aduce miliarde de euro

BERD si BM investesc in fonduri energetice

Vanzarea a 75 la suta din actiunile Rompetrol catre statul Kazahstan, precum si recentele declaratii ale ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, legate de corectitudinea procesului de privatizare a companiei Petrom aduc in prim-plan necesitatea adoptarii unei reale strategii energetice nationale. Chiar daca a avut o pozitie pur politicianista, Radu Berceanu a subliniat, totusi, un lucru important, si anume ca problema principala a Romaniei, in domeniul energetic, o constituie metoda de privatizare a acestuia. Nu cred ca actuala forma a Strategiei Energetice Nationale, propusa de guvern, raspunde actualelor tendinte de pe marile piete si mai ales nu raspunde intereselor nationale. O solutie care sa satisfaca concomitent aceste cerinte ar fi crearea Fondului Energetic National, structura mixta public-privata, deschisa pe Bursa, entitate care sa gestioneze pachetele de actiuni detinute inca de stat ale tuturor societatilor din sectorul energetic. Nu ar reprezenta o premiera constituirea acestui fond, o actiune similara a intreprins si Grecia, care participa prin Public Power Corporation, producatorul elen de energie, la South Eastern Energy Capital (SENCAP). Un alt exemplu este cel al MMT Energy Fund, administrat de Energy Capital Management si care are in plan investitii majore in sectorul energetic din Europa.”Infiintarea unui Fond national de investitii in sectorul energiei ar reprezenta un salt urias pentru piata de capital din Romania si nu numai.

S-ar crea un mecanism transparent de administrare a resurselor nationale, a capacitatilor de productie prin intermediul caruia pot fi atrase in Romania importante resurse investitionale atat din partea micilor investitori, cat si din partea celor institutionali, resurse care vor acoperi necesarul de investitii in modernizarea sistemului. Toata lumea ar avea de castigat de pe urma unui actor puternic nu numai in Romania, dar si in zona. Totusi, pana la urma, decizia va fi una politica” – declara Adrian Simionescu, director general al Finans Securities. De altfel, infiintarea Fondului Energetic Roman ar respecta intocmai unul dintre cele mai importante principii ale actualei Strategii Energetice Nationale, si anume: „Imbunatatirea cadrului institutional si legislativ, in conditii de transparenta, in acord cu cerintele legate de asigurarea competitivitatii, protectiei mediului si a sigurantei in furnizarea energiei, si a cerintelor de atragere si sustinere a investitiilor in sectorul energetic si de valorificare a resurselor de carbune”. Nici macar nu trebuie gasite noi solutii pentru creionarea arhitecturii Fondului Energetic Roman, modelul actualului Fond Proprietatea fiind unul care se potriveste sectorului energetic.

Fondul Proprietatea a fost ridicat de sectorul energetic

Atractivitatea Fondului Proprietatea a fost creata de includerea in portofoliul de actiuni a participatiilor statului la societatile din domeniul energiei precum Petrom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, dar si la distributii de electricitate. Desi actiunile Fondului nu sunt tranzactionate inca, pe Bursa, intr-un singur an s-au inregistrat importante castiguri. De altfel, primele rezultate financiare ale Proprietatii, auditate de KPMG Romania, arata o valoare a activelor la finele anului trecut de 16,41 miliarde de lei, fata de 14,24 miliarde de lei la inceputul lui 2006. Sa ne gandim cum vor reactiona investitorii cand la Bursa vor fi tranzactionate actiunile unui Fond, precum Fondul Energetic Roman care sa cuprinda participatii, pe langa cele mentionate, la Transgaz, Termoelectrica, Transelectrica, Electrocentrale Bucuresti, Deva si Galati, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Societatea Nationala a Lignitului sau Compania Nationala a Uraniului. Atragerea unor investitii de ordinul miliardelor ar fi garantata, bani care vor fi canalizati in investitiile majore pe care le reclama sectorul energetic. La scara micro, pentru a intelege avantajele infiintarii Fondului Energetic Roman, putem da exemplul listarii Transelectrica. Aceasta a fost prima companie listata de stat la Bursa, cu 10% din actiuni, in cadrul unei strategii care prevede vanzarea de participatii minoritare la mai multe firme, printre care Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Valoarea de listare a fost de 16,8 lei pe actiune, iar titlurile sunt tranzactionate la circa 42,5 de lei in prezent. Totodata, Fondul Energetic Roman ar functiona si ca baraj de protectie in calea faramitarii sectorului energetic. Acest risc exista si este recunoscut si in actuala Strategie Energetica Nationala. Privitor la privatizarea cu un investitor strategic la Electrocentrale Deva, documentul releva urmatoarele: „Este posibil ca investitorul sa aduca huila din import periclitand existenta minelor din Valea Jiului”. Sunt doar cateva argumente in favoarea constituirii Fondului Energetic Roman.

Banca Mondiala si BERD investesc in energie

Prin infiintarea unui Fond Energetic, Romania nu ar fi un pionier in domeniu, dar cu siguranta ca ar deveni un jucator important pe piata energiei din zona. Poate fi preluat modelul MMT Energy Fund sau cel al South Eastern Energy Capital (SENCAP). Recent, International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, a anuntat ca ar putea prelua, pentru 60 milioane euro, 10% din actiunile companiei mixte South Eastern Energy Capital (SENCAP), care vrea sa dezvolte proiecte in domeniul energiei pe piata est-europeana, inclusiv Romania, dupa cum informeaza Mediafax. South Eastern Energy Capital (SENCAP) este o companie mixta infiintata de ContourGlobal (CG), o firma americana privata, cu activitate in sectorul dezvoltarii de proiecte de infrastructura energetica, si Public Power Corporation (PPC), producatorul elen de energie controlat de stat. SENCAP vizeaza achizitia si dezvoltarea de active in domeniul energiei in Europa de Sud-Est. Potrivit sursei citate, proiectele SENCAP se vor orienta in special asupra productiei de electricitate, inclusiv activitati de minerit si generarea de energie regenerabila, precum si asupra retelelor de transport si distributie de energie electrica. Capitalul companiei mixte, in valoare de 600 milioane euro, va fi asigurat in mare parte de cei doi fondatori, care vor investi cate 240 milioane euro, iar IFC ar putea intra in actionariatul SENCAP, alaturi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fiecare preluand o participatie de 10%, printr-o investitie de 60 milioane euro, realizata in urmatorii cinci ani”. „Structurile energetice slab dezvoltate si deteriorate impiedica dezvoltarea economica in aceasta regiune. Investitii precum acestea sunt necesare pentru a mentine un echilibru al procesului de furnizare a energiei in regiune, tinand cont in special de cererea puternica de aici”, a declarat, citat de Mediafax, directorul departamentului BERD pentru energie, Nandita Parshad.

De ce un Fond Energetic Roman?

Infiintarea unui Fond de investitii in sectorul energetic ar respecta intocmai principiile si planurile regasite in actuala Strategie Energetica Nationala. Aceasta deoarece, in documentul amintit, s-au luat in calcul urmatoarele: Romania are o pozitie geografica favorabila pentru a participa activ la dezvoltarea proiectelor de magistrale paneuropene de petrol si gaze naturale; Existenta pietelor fizice si financiare de energie, precum si acces la piete regionale de energie electrica si gaze naturale cu oportunitati de realizare a serviciilor de sistem la nivel regional; Climat investitional atractiv atat pentru investitorii straini, cat si autohtoni, inclusiv in procesul de privatizare a diferitelor companii aflate in prezent in proprietatea statului; Cresterea increderii in functionarea pietei de capital din Romania, ceea ce permite listarea cu succes la Bursa a companiilor energetice; Oportunitati crescute de investitii in domeniul eficientei energetice si al resurselor energetice regenerabile neutilizate; Accesarea Fondurilor structurale ale Uniunii Europene pentru proiecte in domeniul energiei; Existenta unui important sector hidroenergetic capabil sa furnizeze volumul necesar de servicii tehnologice de sistem; Existenta experientei indelungate si a unei infrastructuri importante pentru exploatarea resurselor energetice primare interne bazate pe carbune si uraniu; Existenta unor noi perimetre cu rezerve considerabile de lignit si de uraniu. Nu in ultimul rand s-ar asigura „mentinerea suveranitatii nationale asupra resurselor primare de energie si respectarea optiunilor nationale in domeniul energiei. In conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, bogatiile de orice natura ale subsolului, apele cu potential energetic valorificabil, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate” – se arata in Strategie.

Stefan Radeanu

Sursa: Curierul national

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *