PE cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurilor in minierit pana in 2011

PE a votat rezolutia anti-cianura in minerit in UE cu recomandare ca zonele care vor fi afectate economic de acest lucru sa fie sustinute finaciar in sectoarele industriale nepoluante, in turism si in energia regenerabila.parlamentul_european

Reunit in sedinta plenara, la Bruxelles, Parlamentul European a adoptat, cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri Rezolutia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe baza de cianuri in mineritul din Uniunea Europeana.

PE invita Comisia Europeana „sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului”.

Mihai Gotiu explica pe Voxpublica ce inseamna aceasta rezolutie pentru Romania: „Chiar daca nu este obligatorie, ea exprima vointa clara a reprezentantilor Uniunii Europene (diferenta de voturi este mai mult decat explicita in acest sens) de a nu mai tolera dezvoltarea unor industrii care se pot dovedi nocive si riscante pe termen lung in tarile membre. De asemenea, stabileste un termen rezonabil (sfarsitul lui 2011) pentru realizarea unui studiu de impact asupra mediului a tehnologiilor bazate pe cianura”.

Jurnalistul apreciaza si ca, in cazul in care Romania va ignora aceasta rezolutie, s-ar „pozitiona in conflict cu UE. Cu toate consecintele de rigoare”.

Amendamentele formulate de catre delegatia PDL au fost respinse. Europarlamentarul Cristian Preda a declarat pentru REALITATEA.NET ca il intristeaza votul din Parlamentul European. Cristian Preda a adaugat si ca asteapta clarificarea chestiunilor tehnice legate de punerea in aplicare a rezolutiei.

„Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre sa nu sprijine niciun proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European”, a declarat eurodeputata Renate Weber, initiatoarea dezolutiei din partea grupului ALDE.

Eurodeputata Daciana Sarbu spune ca prin rezolutia votata miercuri s-a dat un semnal de care Comisia ar trebui sa tina cont. Sarbu a amintit ca a fost votat si amendamentul socialist care prevede alocarea de bani pentru zonele defavorizate unde s-ar fi putut face minerit pe baza de cianuri.

Daciana Sarbu a explicat pentru REALITATEA.NET ca aceasta rezolutie nu este obligatorie pentru tarile membre. „Textul rezolutiei se trimite statelor membre si Comisia trebuie sa vina cu un text care sa includa si aceasta rezolutie”, a declarat Daciana Sarbu.

Intrebata cum comenteaza faptul ca deputatii romani apartinand PPE au facut lobby impotriva acestei rezolutii, Sarbu a spus ca acestia trebuie sa explice sensul actiunii lor. „Faptul ca au avut ca argument principal locurile de munca e o minciuna. Nimeni nu garanta vreun loc de munca, iar in replica la ideea ca primea statul patru miliarde de dolari as aminti ca am cheluit atat de repede banii de la FMI. Sper sa nu fi fost interese pe care noi nu le cunoastem”, a mai spus Daciana Sarbu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *