PE permite descarcarea de gestiune pentru Agentia Europeana de Mediu, in ciuda recomandarii raportoarei Monica Macovei

PE permite descarcarea de gestiune pentru Agentia Europeana de Mediu, in ciuda recomandarii raportoarei Monica Macovei

Parlamentarii europeni au votat marti impotriva descarcarii de gestiune a Consiliului UE, in contextul esecului repetat al acestuia de a coopera cu legislativul comunitar si cu comisia sa pentru pentru control bugetar (CONT). Pe de alta parte, eurodeputatii au aprobat descarcarea de gestiunea a agentiilor de mediu, pentru siguranta alimentelor si pentru medicamente, in ciuda avizului negativ al CONT privind descarcarea de gestiune a primei institutii in urma unui raport intocmit de eurodeputata PDL Monica Macovei.

In rezolutie se precizeaza ca desi cetatenii UE au dreptul sa stie cum sunt cheltuiti banii pe care ii platesc pe impozite, Consiliul inca refuza sa raspunda intrebarilor PE, sa-si trimita reprezentantii la comisia CONT si sa predea documentele necesare pentru a i se verifica executia bugetara.

‘Atitudinea Consiliului obstructioneaza controlul democratic precum si transparenta sau posibilitatea tragerii la raspundere de catre platitorii de taxe si impozite din UE’, afirma eurodeputatii. Ei si-au exprimat preocuparea in legatura cu costurile legate de noul post de Inalt Reprezentant al UE pentru politica externa si cu impactul asupra bugetului a transferului de personal de la Consiliu la Serviciul european de actiune externa.

Tot marti, eurodeputatii au votat pentru descarcarea de gestiune pentru 2010 a Agentiei Europene de Mediu (EEA) din Copenhaga, a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) de la Londra si a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) din Parma, dupa ce au amanat o decizie in acest sens in luna mai.

Comisia CONT a PE a adoptat pe 26 septembrie propunerea eurodeputatei romane Monica Macovei de a refuza descarcarea de gestiune a EEA pentru anul 2010 din cauza unor nereguli la nivel de conducere. Pe de alta parte, comisia PE a aprobat rapoartele eurodeputatei privind acordarea descarcarii de gestiune pentru 2010 a EFSA si a EMA.

Printre neregulile invocate de Monica Macovei cu acel prilej pentru refuzarea descarcarii de gestiune a EEA pentru 2010 se numarau atunci ‘lucrarile fara licitatii si atitudinea incorecta sau nesincera fata de Parlamentul European’.

Gerben-Jan Gerbrandy, din grupul ALDE, a declarat in cadrul unei interventii ca ‘Curtea de Conturi Europeana nu a avut remarci negative privind gestiunea EEA sau managementul sau financiar’ si ca agentia a oferit raspunsuri satisfacatoare la ‘numeroasele intrebari ale raportorului Monica Macovei’.

‘PE este singura autoritatea europeana de descarcare de gestiune si isi ia rolul foarte in serios. (…) Salut rezultatul final drept singurul justificat pentru EEA. As vrea sa subliniez faptul ca in timpul procesului de descarcare de gestiune raportorul Monica Macovei a acuzat inutil si pe nedrept EEA de nereguli financiare si de conflicte de interese. Sper in mod sincer ca Agentia sau persoanele implicate nu au fost afectate in mod ireversibil’, a mai spus eurodeputatul olandez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *