Pe strada Jepilor din Brasov sunt mai multi ursi decat in Germania, Austria si Cehia, la un loc

Autoritatile romane sunt depasite de problema ursilor din Brasov, care sunt mai numerosi decat cei din Germania, Austria si Cehia, la un loc, facand din Romania singura tara in care populatia ursilor depaseste nivelul normal, informeaza, miercuri, site-ul globeandmail.com.

Strada Jepilor din Brasov este supraveghetata, in fiecare noapte, de un ofiter care controleaza activitatea ursilor. „Este incredibil. Sunt 28 de ursi care locuiesc pe strada Jepilor, mai multi decat au in Austria, Germania si Republica Ceha, la un loc”, spune ofiterul Flavius Barbulescu.
In multe locuri din Europa ursii au disparut complet. Germanii au vazut primul urs salbatic in anul 2006, dupa 170 de ani. Presa germana l-a botezat Bruno si acesta a devenit o celebritate nationala, pana cand a fost ucis de un vanator, in vara anului trecut.
Romania este singura tara din Europa in care populatia ursilor este peste media normala.
„Este corect sa spunem ca populatia ursilor este peste nivelul normal si crette prea rapid”, a spus Serban Negus de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Bratov.
In padurile din centrul tarii se gasesc intre 5.000 si 5.500 de ursi si populatia acestora creste cu zece la suta, in fiecare an. Acest lucru a dus la incidente intre oameni si urti.
„Opinia publica de aici nu este, in majoritate, de partea ursilor. Au fost anumite incidente, in special in aceasta zona si acest lucru a intors oamenii impotriva lor”, a explicat Serban Negus.
Criza ursilor a provocat o dezbatere cu privire la masurile care ar trebui luate pentru stoparea cresterii populatiei acestora, biologii fiind de parere ca numarul animalelor nu ar trebui sa depaseasca 4.000 de exemplare.
In timpul regimului lui Nicoale Ceausescu, vanatoarea de ursi a fost strict interzisa, pentru ca numai presedintele si oaspetii sai de onoare sa poata practica acest sport in padurile Romaniei. Din aceasta cauza, Romania ramane neexperimentata la acest capitol. Pe deasupra, doar 300 de permise de vanatoare de ursi sunt eliberate in fiecare an de Regia Nationala a Padurilor si Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *