Pelicam, festivalul care ignoră mesajul filmelor selectate

La fel ca anul trecut, m-am întors de la Pelicam cu sentimente contradictorii. Pe de o parte, m-am bucurat de filme și de oamenii veniți la Tulcea din mai multe orașe. Pe de cealaltă, m-am întristat văzând consumul de hârtie și de plastic, meniul neprietenos cu vegetarienii și veganii, precum și greenwashing-ul făcut pentru Biodeck. Rămân cu speranța că la anul va fi mai bine.

Anul aceasta, orgaizatorii Pelicam doreau cea mai green ediție de până acum. Au reușit. Făcând greenwashing. Ce înseamnă greenwashing? Să pretinzi despre tine sau despre alții că ești sau sunt ecologici, când de fapt datele omise arată contrariul.

Bioplasticul, tot plastic, însă undercover

Când vorbim despre plastic, vor fi puțini cei care vor combate faptul că poluează. Însă dacă vine vorba despre bioplastic, vor fi puțini cei care îl vor contesta. Este și oarecum normal, căci a fost prezentat într-o lumină pozitivă, potențată de bugete de marketing de milioane de euro.

Când am ajuns la Pelicam, știam deja de parteneriatul cu Biodeck. Am semnalat organizatorilor greenwashing-ul, însă s-a dovedit a fi prea târziu. Eram așadar oarecum pregătită. Nu însă și pentru spotul mincinos al Biodeck de la debutul festivalului.

Trebuie menționat că bioplasticul nu reprezintă o soluție sustenabilă pentru înlocuirea plasticului de unică folosință. Am scris două articole pe această temă (http://bit.ly/biopla1, http://bit.ly/biopla2), pe baza unor informații obținute de la organizații prestigioase (Zero Waste Europe: http://bit.ly/zwebiopla1, http://bit.ly/zwebiopla2; Phys.org: http://bit.ly/bioplmyth). Potrivit ultimei surse menționate, deși poate părea o variantă mai puțin poluantă, în unele cazuri producția bioplasticului generează mai multe emisii. Mai mult, gestionarea bioplasticului într-o țară care nu colectează separat deșeurile biodegradabile face transformarea în compost aproape imposibilă. Da, bioplasticul se va biodegrada odată ajuns în natură, dar într-un timp mult mai lung decât cel menționat de producător în condiții de umiditate și temperatură optime. Așadar, nu se recomandă includerea lui în home-composting, căci nu este măcinat sau menținut la temperaturi și umiditate propice. În cazul foarte probabil în care ajunge în natură, se rupe în fâșii mici pe care le înghit păsările și peștii. În cazul în care ajunge la groapa de gunoi, produce levigat. Dacă ajunge la incinerare, produce substanțe chimice cancerigene. Devine compost doar în condiții speciale, inexistente în România (cu o excepție – Ecobihor, care nu testase însă bioplasticul acum un an). Bio&Co, producător de compost, încearcă să elimine bioplasticul dn compoziție, căci afectează calitatea compostului.

Reciclarea, un miraj

Organizatorii Pelicam au promis că vor colecta separat și că vor recicla inclusiv deșeurile biodegradabile. Infrastructura de colectare a existat, ce-i drept, însă nu știu cât de eficientă a fost și cât de ușoară va fi procesarea deșeurilor. Oricum, nu este acesta cel mai important aspect. Ci faptul că încă ne axăm pe reciclare, când ar trebui să ne axăm pe prevenire.

Din același registru fac parte și paharele din plastic solid, cu branding Pelicam, comandate din străinătate. La finalul vieții, vor ajunge tot în stomacele unor vietăți, la gropile de gunoi neconforme despre care tot vorbește doamna Gavrilescu sau la incineratoarele doamnei Firea.

Pliante la discreție

O persoană din echipa de voluntari mi-a oferit zâmbitoare un pliant cu programul. I-am spus că îi mulțumesc, dar nu am nevoie, căci am programul online. Pentru că a insistat, am intrat în detalii: festival de mediu, filme despre copaci, hârtie, neconcordanță. Răspunsul ei că deja sunt imprimate m-a determinat să renunț la conversație.

Industria animalieră, pe masa petrecerii

La Pelicam, au există o serie de filme despre cum funcționează industria animalieră, în ambii ani în care eu am reușit să ajung. Deci toți cei care am participat știm ce impact are aceasta. Inclusiv organizatorii… Însă, la petrecerea de lansare, singura opțiune vegană era o bruschetă cu roșii, total neapetisantă. Veganii au făcut foamea. Cred că vegetarienii aveau mai multe opțiuni.

Pelicam, părțile bune și foarte bune

Așa cu spuneam, am plecat de la Pelicam cu un gust dulce-amărui. Amarul l-am explicat. Dulcele a fost generat de un mix de filme, oameni, idei și emoții, greu de prins în cuvinte. Deși îmi place combinația dulce-amar, aș vrea să văd o ediție ca o cremă de zahăr ars. Metaforic, evident, căci zahărul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *